Florile de cretusca, asemanatoare la aspect celor de soc, contin numeroase substante active importante, precum: taninuri, vanilina, glucozide, flavonoide, acid salicilic, fier, sulf si calciu.Cretusca

“Datorita compozitiei chimice, cretusca are proprietati antidiareice, antihemoragice, diuretice, cardiotonice si astringente. Planta este un remediu pentru mai mult de 70 de afectiuni, iar preparatele cu cretisoara au efecte pozitive, mai ales in tratamentul sterilitatii feminine, in infectii, in gastrita si in ulcer gastric, in diabet si in colitele de fermentatie”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie.

In unele tari, pentru aroma sa speciala, cretusca este folosita la prepararea unor bauturi cum sunt berea, vinul sau lichiorul. De asemenea, florile plantei au proprietati analgezice si antiinflamatoare, fiind indicate persoanelor care sufera de reumatism.

Modul de folosire
Infuzia: Se prepara din doua lingurite de planta maruntita si dintr-o cana de apa clocotita. Se lasa 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate doua cani de ceai pe zi.
Tinctura: Peste 200 g de flori proaspete se toarna 100 ml de alcool de 40 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, langa o sursa de caldura. Dupa aceea, se filtreaza si se pastreaza in sticlute inchise bine. Se iau cate 30 de picaturi pe zi, diluate in putina apa.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here