Unde este cea mai batrana padure din Romania?

Unde este cea mai bătrână pădure din România?
Unde este cea mai batrana padure din Romania?
Unde este cea mai batrana padure din Romania?

Cu siguranta ca in contextul scandalurilor actuale care au in prim plan defrisarile abuzive din tara noastre, multi romani s-au intrebat unde este anume este padurea cu cei mai batrani arbori din Romania. Ei bine, o astfel de padure exista si pana in prezent a scapat de macelul drujbelor si topoarelor.

Conform datelor remise publicitatii de catre Romsilva cea mai batrana padure din tara noastra este padurea Mociar de langa localitatea Nadasa din Judetul Mures. Padurea este situata in apropierea soselei care face legatura cu statiunea turistica Sovata, fiind strajuita de dealuri domoale acoperite cu pajisti si paduri. Aici, la mica distanta de orasul Reghin, la altitudinea de circa 400 metri se intinde padurea Mociar, care are o suprafata de 569 hectare.

Padurea Mociar a fost studiata de-a lungul timpului de catre numerosi biologi care au declara unanim ca aceasta este cea mai batrana padure din Romania. Pebaza cercetarilor de teren, aici au fost identificati circa 300 de arbori, in speta fagi si stejari care au varste cuprinse intre 650-720 ani. Aproximativ jumatate dintre stejarii multiseculari au murit practic de batranete, fiind uscati, dar nu au fost inca tulburati de interventia omului.

Desi padurea este relativ bine protejata, din nefericire nu se poate spune acelasi lucru si despre salvarea rezervatiei floristice, caci deseopri ciobanii vin si pasc oile in interiorul paduruii, activitate interzisa de lege, dar care distruge multe specii de plante rare. Fauna este tipica padurilor colinare din Transilvania, la Mociar fiind prezenti mistretii, caprioarele, vulpile, bursucii, iepurii, diverse rozatoare precum si numeroase specii de pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *