Scaderea imunitatii poate fi sesizata numai datorita urmarilor ce pot aparea ca efecte secundare a acesteia. Un sistem imunitar scazut se manifesta prin periodicitatea infectiilor cronice, prin uscaciunea pielii, variatii ale greutatii corporale intr-o perioada scurta de timp, senzatia de oboseala cronica, dar si prin insomnii si raceli frecvente. Pentru stimularea imunitatii si restabilirea echilibrului celular exista mai multe metode, printre acestea numarandu-se probioticele, vitamina D si Coenzima Q10.
Probioticele intaresc sistemul imunitar si imbunatatesc flora microbiana normala, care poate fi distrusa de anticonceptionale si de tratamentele cu antibiotice. Flora intestinala naturala protejeaza impotriva infectiilor si impiedica dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor daunatoare.
Vitamina D intareste sistemul osos, previne aparitia gripei si chiar a cancerului. Deoarece este produsa in urma expunerii la soare, in lunile de iarna este necesara o alimentatie bogata in vitamina D. Astfel se recomanda consumul de oua, lapte si peste.
Coenzima Q10 este un antioxidant care intareste sistemul imunitar. Printre cele mai importante surse de Coenzima Q10 se numara carnea rosie, pestele, ouale si organele de animale. Necesarul zilnic de Coenzima Q10 este de aproximativ 30 de mg.