Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman

Omul este o fiinta meteosensibila, reactionand diferit la elementele climatice, in functie de fondul genetic trebuie sa-si constientizeze meteorosensibilitatea si sa-si evalueze potentialul de aclimatizare pentru a putea preveni eventualele situatii de risc ce ii pot afecta sanatatea, siguranta, productivitatea si creativitatea. Meteosensibilitatea este sensibilitatea detinuta de un organism la modificarile atmosferice, prin declansarea sau…

Citește mai departe

Efectele terapeutice ale cainilor

Datele statistice arata ca animalul de companie preferat, la nivel mondial, este cainele. Gabriela Stanciu, psiholog clinician, ne explica impactul pe care il au cainii asupra copiilor, familiei, dar si asupra noastra. Originea relatiei dintre om si caine se pierde undeva in negura timpului. Nenumarate descoperiri arheologice, din diferite zone ale globului, au semnalat faptul…

Citește mai departe
Sănătate: Probioticele, vitamina D şi coenzima Q10 stimulează imunitatea

Sanatate: Probioticele, vitamina D si coenzima Q10 stimuleaza imunitatea

Scaderea imunitatii poate fi sesizata numai datorita urmarilor ce pot aparea ca efecte secundare a acesteia. Un sistem imunitar scazut se manifesta prin periodicitatea infectiilor cronice, prin uscaciunea pielii, variatii ale greutatii corporale intr-o perioada scurta de timp, senzatia de oboseala cronica, dar si prin insomnii si raceli frecvente. Pentru stimularea imunitatii si restabilirea echilibrului…

Citește mai departe
Timi?oara – un ora? poluat fonic. Traumele zgomotului: ame?eli, nervozitate, insomnii ?i surditate

    Timisoara – un oras poluat fonic. Traumele zgomotului: ameteli, nervozitate, insomnii si surditate

    Dupa cum arata masuratorile realizate de specialistii de la agentia de mediu, in Timisoara, zgomotul este depasit in proportie de 40%, in aproape toate cele 15 locatii unde au fost facute masuratori. Dupa cum se stie, poluarea fonica are numai efecte negative in special pentru om.   Infrasunetele si ultrasunetele „Produce stres, oboseala, diminuarea sau…

    Citește mai departe

    Dovleacul, medicament si aliment in sezonul rece

    Dovleacul este o leguma saraca in calorii, ce nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni pentru controlul colesterolului si in reducerea greutatii. Culoarea galben-portocalie este dovada ca dovleacul este plin de betacaroten, care ii confera proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Acestea impiedica aparitia…

    Citește mai departe

    Painea bio din grau spelta asigura necesarul zilnic de aminoacizi, vitamine si minerale

    Faina integrala contine de trei ori mai multe vitamine si de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor, comparativ cu faina alba. Totusi, faina integrala este un ingredient care nu ingrasa Avantajul painii ecologice consta in faptul ca ingredientele folosite la producerea acesteia nu sunt contaminate cu produse chimice. Agricultura ECO foloseste cereale atent selectionate,…

    Citește mai departe

    „Ceasul biologic” induce depresie

    O activitate crescuta a hormonului care regleaza „ceasul biologic” poate provoca depresie, potrivit unui nou studiu relizat de cercetatorii de la Universitatea din Ohio. Cercetatorii au colectat mostre de sange de la 30 de persoane diagnostiocate cu depresie si alte 30 sanatoase. Rezultatele studiului au relevat o activitate mai crescuta a hormonului care seteaza „ceasul…

    Citește mai departe

    Care sunt efectele „amare” produse de indulcitorii artificiali

    Neplacerile produse de indulcitori apar atunci cand inlocuim apa cu sucurile light sau mancam un pachet de guma pe zi Calorii putine contra migrene, insomnii sau afectari ale ficatului – acestea sunt cele mai frecvente efecte adverse ale indulcitorilor artificiali, sustin medicii. Indulcitorii sunt alternative ale zaharului, care contin mult mai putine calorii, insa, atunci…

    Citește mai departe

    Poluarea luminoasa

    Poluarea luminoasa este produsa de iluminarea urbana ineficienta, de iluminarea incorecta a drumurilor si autostrazilor sau de iluminarea privata inadecvata si provoaca o serie intreaga de probleme. Se vorbeste de poluare luminoasa atunci cand luminile artificiale sunt atat de numeroase si omniprezente incat dauneaza intunericului normal si dorit pe timpul noptii. Astfel, la caderea noptii,…

    Citește mai departe

    Cafeaua: prieten sau dusman al sanatatii?

    Cafeaua este prietena tuturor momentelor: ea ne da curaj atunci cand oboseala se face simtita si ne insoteste in pauze. Dar ce efecte are asupra sanatatii? Este buna sau rea? Iata raspunsurile pentru a pune capat nelamuririlor. Cafeina este principala substanta activa din cafea, si cu siguranta cea mai cunoscuta. Omniprezenta cafelei in alimentatia noastra…

    Citește mai departe