Dovleacul, medicament si aliment in sezonul rece

Dovleacul, medicament si aliment in sezonul rece

Dovleacul este o leguma saraca in calorii, ce nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni pentru controlul colesterolului si in reducerea greutatii.

Culoarea galben-portocalie este dovada ca dovleacul este plin de betacaroten, care ii confera proprietati antiinflamatoare si antioxidante.

Acestea impiedica aparitia bolilor cardiovasculare si diminueaza riscul aparitiei diabetului.
Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase.

Dovleacul copt este indicat persoanelor care sufera de anemie, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9).

100 g de dovleac asigura 70% din necesarul zilnic de vitamina A.

Efecte terapeutice

Reduce riscul de cancer de colon

Dovleacul are un continut bogat in fibre alimentare, care protejeaza mucoasa colonului, precum si de vitamina A, care ofera o buna protectie antioxidanta.
Persoanele care sufera de diabet sau afectiuni cardiovasculare se vor vindeca mult mai repede daca includ in dieta supe sau mancaruri cu dovleac crud.

Combate viermii intestinali

Un gram de seminte de dovleac contin tot atatea proteine cat un pahar cu lapte. Un consum regulat de seminte de dovleac, in stare cruda, tine departe viermii intestinali. In caz de oxiuri, copiilor li se dau cate 10-15 seminte de dovleac decojite zilnic, iar adultii vor lua cate 20-30 de seminte pe zi. Trebuie pastrata pielita fina si uscata pe ele si mestecate foarte bine. Dupa o ora, se ia o lingurita cu ulei de ricin.

Semintele crude de dovlecel sunt o sursa buna de magneziu, mangan si fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.

Regenereaza celulele pancreatice

Ajuta la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducand la cresterea nivelului de insulina din sange. Pentru a beneficia de proprietatile acestui miracol al naturii, trebuie consumat fiert, copt, prajit, adaugat in mancaruri sau preparat ca un piure.

Bun in afectiunile prostatei

Ca remediu popular este folosit de persoanele care sufera de prostata, fiind cunoscute proprietatile acestuia de a combate tumorile maligne ale acestei boli. Acizii grasi continuti de uleiul semintelor de dovleac ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange, a tesuturilor si nervilor.

Calmant usor al sistemului nervos

Daca suferi de insomnii sau ai un somn agitat, incearca o metoda batraneasca: bea inainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de miere de albine. Ca efect secundar ai putea scapa de pungile de sub ochi care apar in timpul somnului.

Eficient in arderea caloriilor

Supraponderalilor le sunt de ajutor dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mananca impartit in 5 portii, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grapefruit sau lamaie. Pentru arderea mai rapida a grasimilor se condimenteaza cu boia de ardei iute.

Sucul de dovleac este diuretic

Poate fi utilizat in afectiunile cardiovasculare, afectiuni ale ficatului, rinichilor si constipatii rebele. In functie de afectiune, se pot consuma de trei ori pe zi cate 100 ml suc.
Pentru a obtine sucul de dovleac se alege un dovleac copt bine care se curata de coaja si seminte, se taie bucatele, se stoarce sucul cu ajutorul unui storcator, iar lichidul obtinut se consuma imediat.

Atentie!
Daca ai alergie la castraveti sau dovlecei se poate sa fii alergic si la dovleac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *