Expertii Ministerului Mediului vin in cinci comune nemtene

Expertii Ministerului Mediului vin in cinci comune nemtene

Cele cinci localitati nemtene cuprinse in cadrul proiectului national “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, derulat de Ministerul Mediului, vor gazdui la finalul acestei luni si inceputul lunii viitoare seminarii de informare a cetatenilor privind riscurile pe care le implica poluarea surselor de apa.

Este vorba despre comunele Gheraesti, Bodesti, Dumbrava Rosie, Zanesti si Costisa. Seminariile vor fi sustinute de experti din cadrul ministerului si se adreseaza fermierilor, inginerilor agronomi, medicilor veterinari, profesorilor, elevilor, reprezentantilor autoritatilor locale, ba chiar si preotilor (in calitatea lor de potentiali formatori de opinie). Expertii de mediu vor identifica si vor face cunoscute cele mai la indemana si simple metode de prevenire a poluarii apelor de suprafata si subterane.

In cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, comuna Dumbrava Rosie a fost desemnata centru pilot de implementare a masurilor de eliminare a surselor de poluare a panzei freatice cu azotati, azotiti, fosfati si amoniu (intr-un cuvant, asa-numitii nutrienti). In localitate au fost construite doua platforme pentru colectarea si neutralizarea dejectiilor animaliere (una la Izvoare si o a doua la Brasauti). Comuna Dumbrava Rosie a primit si utilajele care sa deserveasca centrul-pilot – un incarcator frontal, doua tractoare, trei platforme trailer pentru transportul gunoiului de grajd, o cisterna pentru dejectii lichide si un utilaj pentru impastiat compostul rezultat dupa macerarea gunoiului de grajd.

Pe de alta parte, in localitatile Bodesti si Gheraesti exista platforme de depozitare special amenajate pentru gunoiul de grajd – care este transformat in compost reutilizabil in agricultura

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente