Fara sistemul imunitar, nu am putea trai nici macar o zi. Te‑am pus pe ganduri? Atunci da o mana de ajutor imunitatii, evitand factorii care o slabesc.Un sistem imunitar puternic ne pune la adapost nu numai de raceala si de gripa, care ne dau de furca in aceastaperioada, dar si de boli mai grave, precum cancerul. Iata de ce grija pentru imunitate ar trebui sa fie una dintre prioritatile noastre, daca vrem sa fim sanatosi.
Mecanism complex, alcatuit din miliarde de celule, cu misiuni precise in organism, sistemul imunitar este permanent in alerta, gata sa ne apere atat de factorii nocivi din exterior (virusuri, bacterii), cat si din interior (celulele canceroase).
Oboseala persistenta, infectiile repetate (urinare, vaginale), eruptiile herpetice si ranile care se vindeca greu sunt cateva semne ca ai imunitatea slabita.
Stresul te lasa prada bolilor
Nu este chiar o intamplare ca racesti tocmai atunci cand ai o perioada mai stresanta la serviciu, de pilda. Este demonstrat sa stresul slabeste activitatea anticorpilor.
Mai precis, secretia in exces a hormonului stresului (cortizolul) scade formarea anticorpilor, substante produse de sistemul imunitar ca raspuns la atacurile bacteriilor, virusurilor sau ale altor agenti patogeni.
In special sunt afectati anticorpii IgG, care se regasesc in toate fluidele organismului si care au rolul de a ne proteja fata de infectiile virale si bacteriene.
si daca ai insomnii esti mai expus infectiilor (in timpul somnului, se refac inclusiv functiile sistemului imunitar).
Daca te regasesti in aceasta descriere, fa miscare moderata (nu intensa, pentru ca are efect contrar).
Alergarile usoare, de pilda, stimuleaza „armele” naturale de aparare, precum limfocitele B (implicate in producerea anticorpilor), limfocitele T (cu rol antiinfectios si de distrugere a tumorilor) si celulele NK („natural killers” – ucigasi naturali ai bacteriilor, virusurilor si ai celulelor canceroase).
Exista pastile care-ti perturba flora intestinala
Flora intestinala reprezinta mai mult de jumatate din sistemul imunitar. Daca iei antibiotice sau anticonceptionale, bacteriile „bune” din intestine sunt distruse.
O flora intestinala dezechilibrata afecteaza sintetizarea normala a imunoglobulinelor, cu rol in combaterea agentilor patogeni.
Infectiile urinare si vaginale frecvente sunt un semn al unei flore intestinale perturbate, implicit al unei imunitati slabite.
si medicamentele antitiroidiene pot da leucopenie, tulburare manifestata prin scaderea numarului de globule albe (leucocite), implicate in apararea organismului de infectii.
Zaharul dezarmeaza globulele albe
Daca vrei un sistem imunitar puternic, evita sa mananci dulciuri in exces, pentru ca zaharul favorizeaza dezvoltarea microorganismelor.
Atunci cand consumi 100 g de zahar (cam trei linguri), in urmatoarele cinci ore, capacitatea globulelor albe de a distruge bacteriile este semnificativ redusa, se arata intr‑un studiu aparut in „Jurnalul American de Nutritie Clinica”.
Pentru ca sistemul imunitar este influentat in mare masura de ceea ce mancam, este bine sa nu ne lipseasca din dieta nutrienti cu rol dovedit in cresterea capacitatii naturale de aparare a organismului: vitamina C (citrice, broccoli, kiwi), vitamina E (ulei de masline, nuci), zinc (carne, oua, alune).
Alti inamici ai imunitatii
– obezitatea
– curele de slabire drastice
– fumatul
– frigul
– virozele repetate
Bolnavii cronici sunt mai sensibili
Imunitatea poate sa fie influentata de factori externi, respectiv conditii de microclimat (temperaturi crescute cu umiditate mare sau temperaturi scazute), de mediul de munca (expunerea la diverse toxice, suprasolicitari ale diverselor aparate si sisteme ale organismului), de alimentatia necorespunzatoare din punct de vedere al principiilor nutritive esentiale (proteine, lipide, glucide), de curele de slabire intempestive, de fumat si de obezitate.
De asemenea, influenteaza negativ imunitatea bolile cardiace si cele ale aparatului respirator, anemiile, bolile mostenite ale aparatului imunitar, afectiunile hepatice sau renale, bolile infectioase (precum HIV), bolile de sistem (poliartrita reumatoida, lupus eritematos, psoriazis etc.), tratamentele indelungate cu corticosteroizi, radio- si chimioterapia, oboseala, sindromul de suprasolicitare, stresul si consumul de droguri.