Ce sunt antioxidantii si ce nu stiai despre ei

Ce sunt antioxidantii si ce nu stiai despre ei
Ce sunt antioxidantii si ce nu stiai despre ei

Antioxidantii sunt substantele care previn si incetinesc imbolnavirea si imbatranirea celulelor. Ele apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule denumite radicali liberi, care se acumuleaza in organism si sunt daunatori.
Antioxidantii se gasesc in principal in fructe si legume, plante marine si unele fructe de mare. Sunt mii de compusi antioxidanti, dar cei mai intalniti in regimuri si diete sunt vitamina A, vitamina E, beta-caroten si licopen. Ei pot fi produsi artificial si consumati sub forma de suplimente.

Ce sunt radicalii liberi?

Oxidarea poate „sparge “ atomii, astfel incat unii electroni nu mai au pereche, situatie care afecteaza grav starii de sanatate celulara. Pe scurt, treaba sta in felul urmator: radicalii liberi se afla in permanenta vanatoare de electroni fara pereche pentru a-si „depune“ proprii atomi amestecati. Prin asta se creeaza o reactie in lant, care poate afecta mult celulelor, factor ce favorizeaza aparitia mai multor boli.
Ce fac antioxidantii

In lupta impotriva afectiunilor, indiferent de natura lor, antioxidantii joaca rolul de protectie. De asemenea, ei pot ajuta la repararea efectelor nocive pe care le au radicalii liberi asupra celulelor din organism.
Antioxidantii – pro si contra

Exista putine dovezi stiintifice ca antioxidantii, in special cei produsi artificial, sunt „ingredientul-minune“ care ne-ar proteja de bolile de inima, infarct sau cancer. De fapt, unele studii au aratat ca beta-carotenul consumat in exces poate creste riscul de cancer la plamani la fumatori.

Altele au confirmat faptul ca pacientii care au luat suplimente cu antioxidanti in timpul tratamentelor li s-a inrautatit situatia. Cercetarile referitoare la bolile de inima, respectiv infarct, arata ca antioxidantii (folositi chiar si in combinatii diferite) au efect placebo (cu exceptia vitaminei E care chiar a a vut efect benefic asupra femeilor cu boli cardiovasculare).

Dincolo de toate acestea, nimeni nu poate contesta efectul benefic al antioxidantilor naturali, mai ales ca ei provin din fructe, legume, seminte si cereale.

Unde gasim antioxidantii naturali?

Vitamina E se gaseste in nuci, alune, migdale, toate cerealele, legume, uleiuri vegetale, seminte de floarea soarelui, iar vitamina C in citrice, rosii, legume cu frunze verzi si capsuni.

Vitamina A o poti lua din cartofii dulci, broccoli, morcovi, pepene galben, varza, prune, piersici, iar beta-carotenul din dovleac si morcovi.

Pestele, carnea rosie, cerealele, semintele, ouale, usturoiul si laptele sunt bogate in seleniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *