Timisoara – un oras poluat fonic. Traumele zgomotului: ameteli, nervozitate, insomnii si surditate

    Timi?oara – un ora? poluat fonic. Traumele zgomotului: ame?eli, nervozitate, insomnii ?i surditate
    Timisoara – un oras poluat fonic. Traumele zgomotului: ameteli, nervozitate, insomnii si surditate
    Timisoara – un oras poluat fonic. Traumele zgomotului: ameteli, nervozitate, insomnii si surditate

    Dupa cum arata masuratorile realizate de specialistii de la agentia de mediu, in Timisoara, zgomotul este depasit in proportie de 40%, in aproape toate cele 15 locatii unde au fost facute masuratori. Dupa cum se stie, poluarea fonica are numai efecte negative in special pentru om.

     

    Infrasunetele si ultrasunetele

    „Produce stres, oboseala, diminuarea sau pierderea capacitatii auditive, instabilitate psihica, randament scazut, fisurarea cladirilor, spargerea geamurilor”, sustin specialistii de la Agentia Nationala de Protectia Mediului (ANPM).

    Intr-un oras mare cum e Timisoara, cu 320.000 de locuitori, sursele de zgomot sunt industria (fabrici si intreprerinderi), actiunea necontrolata a oamenilor (chefuri, nunti, scandaluri) si mijloacele de transport. Infrasunetele poduse de automobile cu viteza mare, avioanele, elicopterele, apropierea furtunii sau exploziile sunt foarte greu absorbite de natura, deci se atenueaza putin cu distanta. Infrasunetele, ca si ultrasunetele, sunt percepute de sugari, animale si pasari, iar la adulti infrasunetele produc ameteala, voma, un fals efect de euforie sau chiar efecte cumulate.

    Pe de cealalta parte, ultrasunetele au frecvente de 20.000Hz – 1 miliard Hz sunt produse in natura, in industrie sau de aparatura electrocasnica. La om, ultrasunetele distrug globulele rosii din sange, apar migrene, greata sau chiar pierderea echilibrului. In mod surprinzator, ultrasunetele distrug bacteriile si virusii cum ar fi bacilul tuberculozei, virusul gripei si al tifosului.

    Parcurile – singura salvare a timisorenilor

    Zgomotul actioneaza asupra intregului organism, deoarece senzatia auditiva ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul caruia influenteaza alte organe. Efectele resimtite de om sunt: reducerea atentiei, a capacitatii de munca, deci creste riscul producerii accidentelor, instalarea oboselii auditive care poate disparea o data cu disparitia zgomotului. Traumele ce pot fi produse de zgomot sunt ameteli, dureri, lezarea aparatului auditiv si chiar ruperea timpanului, scaderi in greutate, nervozitate, tahicardie, tulburari ale somnului, deficienta in recunoasterea culorilor, surditate la perceperea sunetelor de inalta frecventa – explica apmbt.anpm.ro/poluare_sonora.

    Zgomotele de intensitate foarte mare pot provoca deteriorari ale cladirilor, aparatelor si instrumentelor. O solutie la indemana timisorenilor o reprezinta parcurile – un loc de recreere usoara. Perdeaua de vegetatie ofera o protectie relativa impotriva poluarii sonore. In Timisoara, suprafata verde este in proportie de 18%, iar Uniunea Europeana impune un proces de 21%. Prin urmare, mai avem de plantat copaci….!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *