Cafeaua este prietena tuturor momentelor: ea ne da curaj atunci cand oboseala se face simtita si ne insoteste in pauze. Dar ce efecte are asupra sanatatii? Este buna sau rea? Iata raspunsurile pentru a pune capat nelamuririlor.
Cafeina este principala substanta activa din cafea, si cu siguranta cea mai cunoscuta. Omniprezenta cafelei in alimentatia noastra o ridica la rangul de substanta farmacologic activa cea mai consumata din lume.
Si totusi, ce se afla in cafea? Desigur cafeina si apa, dar si alti compusi cum ar fi: sodiul, potasiul, vitamina B, acidul cloroacetic. Acest acid face parte din clasa polifenolilor si se remarca prin excelente proprietati antioxidante.
Binefacerile cafelei
Principalele efecte pozitive demonstrate stiintific ale cafelei asupra sanatatii sunt:
# Digestia:cafeaua favorizeaza digestia. Mecanismele nu se cunosc deocamdata, dar se stie faptul ca aceasta bautura stimuleaza tranzitul intestinal si secretia de suc pancreatic necesar pentru digerarea alimentelor in vederea asimilarii lor intestinale. Cafeaua favorizeaza de asemenea contractia vezicii biliare necesare pentru digestia grasimilor.
# Memoria:conform unui studiu, cafeaua are un efect protector pentru memoria femeilor. Nu s-a reusit sa se stabileasca de ce barbatii nu beneficiaza de acest efect, dar se presupune ca din cauza metabolizarii diferite a cafeinei sau din cauza unei interactii hormonale.
# Boli neurodegenerative:cafeaua este foarte bogata in polifenoli, compusi cu proprietati antioxidante, ce se fac responsabili de prevenirea bolilor precum: Parkinson, Alzheimer sau scleroza in plagi. In acest domeniu nu exista decat presupuneri si ipoteze, certitudini nu deocamdata.
# Cafeaua: prieten sau dusman al sanatatii? Efect stimulator:cafeaua permite cresterea concentrarii, alungarea oboselii si favorizarea memoriei. Datorita absorbtiei rapide a cafeinei in organism (concentratia maxima este atinsa la 30 minute dupa ingestie), efectele sale se fac simtite imediat.
Pe plan nutritional, cafeaua contine foarte putine calorii (cu conditia sa fie consumata fara zahar) si are efect diuretic, favorizad eliminarea toxinelor. Este cu siguranta un aliat in cazul dietelor.
# Consumata ca atare: cafeaua ar putea sa aiba si alte efecte: protectie impotriva cancerelor gurii, faringelui si esofagului, prevenirea migrenelor si a cirozei, influenta buna asupra dispozitiei generale, efect bronhodilatator. Se vorbeste din ce in ce mai mult de efectul sau preventiv asupra diabeticilor de tip 2 (non-insulinodependenti).
Si efectele negative….
# Riscurile cardiovasculare: toata lumea cunoaste faimoasele palpitatii aparute datorita consumului in exces de cafea. Daca depasesti 7-8 cafele pe zi, sanatatea ta s-ar putea sa aiba de suferit.
Acest supraconsum asociat cu tabagismul, cu proastele obiceiuri alimentare si cu inactivitatea pot determina accidente coronariene. Trebuie sa intelegi ca un consum normal de cafea nu provoaca nicio problema cardiovasculara, insa daca suferi deja de aceste tulburari este mai bine sa te feresti.
# Somnul: cafeaua influenteaza in mod direct calitatea si durata sa. Deoarece stimuleaza starea de trezire si intarzie oboseala, cafeaua poate provoca dificultati de adormire timp de 3 ore de la ingestie. Incepand de la 4 cesti pe zi, riscurile de trezire nocturna, insomnii si cosmaruri sunt crescute.
# Consumata ca atare: potrivit unor studii, cafeaua ar putea sa mareasca riscul de cancer de colon si rectal, are un efect nefast asupra fertilitatii si pielii, si este periculoasa pentru persoanle care sufera de glaucom.
Morala este ca daca va limitati consumul si nu prezentati factori de risc (hipertensiune, probleme digestive, sarcina), cafeaua nu va face rau, ci dimpotriva.
Cate cesti pe zi?
Se pare deci ca balanta inclina mai mult spre efectele pozitive ale cafelei decat spre cele negative, aceasta cu conditia sa o consumam cu moderatie. Incepand de la 7-8 cesti pe zi, cafeaua devine nociva.
Femei insarcinate
Acestea trebuie sa fie un pic mai atente la consumul de cafea, pentru ele se recomanda maxim 3 cesti pe zi.
Seara?
Nu este bine sa bei cafea inainte de culcare, cu cel putin 3 ore inainte, deoarece aceasta poate cauza probleme ale somnului.
Tare sau slaba?
Indiferent de concentratie, o cescuta de cafea tare sau o cana de cafea „lunga”, efectele sunt aceleasi. Din contra, se pare ca o cafea slaba, deci cu mai multa apa, are efecte mai nocive decat cea tare, deoarece cofeina este solubilizata mai bine si deci, mai concentrata.
Sursa: Ele.ro