Parcurile eoliene dauneaza sanatatii?

Num?rul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substan?ial? reducere
Parcurile eoliene dauneaza sanatatii?
Vesti bune pentru parcurile eoliene: trei zile de vant puternic la Constanta

In prezent, turbinele eoliene produc putin peste 2% din energia electrica a Canadei. Scopul acestei industrii este sa creasca aceasta cifra la 20% pana in 2025, ceea ce ar duce la o expansiune rapida a parcurilor eoliene pe teritoriul tarii.

In Ontario, puterea vantului a intrecut-o pentru prima oara pe cea a carbunelui in producerea electricitatii. Aceasta este o veste buna in ceea ce priveste emisia de gaze cu efect de sera, dar s-ar putea sa existe alte inconveniente. Din ce in ce mai multi oameni care locuiesc in apropierea parcurilor eoliene dau vina pe turbinele eoliene pentru o varietate de probleme de sanatate. Simptomele variaza, dar includ insomnia, anxietatea, depresia si cresterea tensiunii arteriale.

Desi nu exista nicio indoiala ca acesti oameni sufera, este totusi dificil de dat un raspuns clar cu privire la cauza simptomelor. Pentru reprezentantii acestei industrii, nivelul zgomotului produs de turbinele eoliene se incadreaza in normele admise si nu poate da nastere la efecte negative asupra sanatatii. Ei fac referire la o serie de studii stiintifice care vin in sprijinul afirmatiilor lor. De exemplu, in raportul unui grup de experti publicat in 2009 se afirma ca: ”Nu exista nicio dovada ca sunetele audibile sau sub-acustice emise de catre turbinele eoliene ar avea efecte nocive fiziologice directe”. Ar trebui mentionat totusi ca aceasta recenzie a fost comandata de catre Asociatiile Americane si Canadiene pentru Energie Eoliana (AWEA si CanWEA).

Dar de cealalta parte a baricadei, adversarii turbinelor eoliene isi sustin pozitia lor cu propriile studii, inclusiv unul recent publicat in revista “Noise and Health” (”Zgomotul si sanatatea”). In acest studiu analizat de mai multi specialisti, autorii au examinat chestionare distribuite locuitorilor din doua comunitati din Maine. Cei care locuiesc la o distanta de 1,4 km de turbinele eoliene au raportat mai multe afectiuni ale sanatatii mintale si insomnii decat cei care locuiesc la cel putin 3,3 km distanta de acestea. Dar si in privinta acestui studiu trebuie mentionat faptul ca unul dintre autori este director la Societatea pentru Monitorizarea Vantului.

Dificultatea in studierea obiectiva a efectelor turbinelor eoliene in cadrul unei cercetari controlate sau comandate vine tocmai din alegerea corecta a subiectilor. Daca esti deja ingrijorat cu privire la efectul negativ al turbinelor eoliene, este evident ca este probabil sa raportezi anumite simptome negative – conform asa-numitului efect nocebo.

Incepand din luna mai a acestui an, Societatea Canadiana de Sanatate va colabora impreuna cu Institutul Canadian de Statistica la producerea unui studiu de sanatate observand 1.200 de oameni care locuiesc in apropierea turbinelor eoliene.  In loc sa se mai bazeze doar pe un chestionar, oamenii de stiinta vor masura concret tensiunea arteriala, ritmul cardiac precum si tiparele somnului. Mai mult decat atat – intr-o abordare inovatoare – ei vor masura nivelurile de cortizol din parul persoanelor studiate. Cortizolul este produs in conditii de stres, fie psihic, fie fizic, iar prezenta acestuia se poate datora unei anumite expuneri prelungite, care poate duce la probleme de sanatate.

Rezultatele ar trebui sa fie extreme de interesante. Dar pentru ca acestea sa fie valabile, ele ar trebui sa demonstreze efecte negative semnificative asupra sanatatii oamenilor care locuiesc in apropierea parcurilor eoliene. In caz contrar, industria eoliana poate oricand invoca efectul nocebo. Pentru a inlatura complet posibilitatea efectului nocebo, studiul ar trebui sa observe persoane care sa nu stie daca locuiesc sau nu in apropiere de un parc eolian, ceea ce este chiar imposibil.

Traducere de Daniela Albu dupa are-wind-farms-really-bad-for-peoples-health, cu acordul editorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *