Unda de poluare cu substante otravitoare a ajuns deja la Dunare, la intrarea in Serbia, iar astazi este asteptata sa patrunda in apele teritoriale romanesti. Autoritatile romane sunt in alerta maxima. La Bazias, la intrarea Dunarii in Romania, echipe de biologi si chimisti preleveaza in permanenta probe din apele fluviului.
Noroiul rosu toxic, deversat de la uzina de alumina de la Ajka (160 de kilometri vest de Budapesta), este tot mai aproape de Romania. Este o chestiune de ore pana cand unda de poluare din Ungaria va ajunge in apele teritoriale romanesti.
„Nu stim cand. Poate sa fie dimineata sau dupa-amiaza in functie de cum evolueaza debitul apei. Important este ca, de o saptamana, nu s-a schimbat nimic in perimetrul Dunarii si dupa parerea mea nici nu se va schimba”, a declarat David Csaba, directorul general la Administratia „Apele Romane”.
El a mai spus ca specialistii monitorizeaza in permanenta unda de poluare, iar din patru in patru ore fac analiza la indicatorii fizico-chimici generali si la metalele grele din zona Bazias. Ultimele analize, de ieri, ale apei Dunarii din partea romana aratau un PH de 7.9, acesta incadrandu-se in limite normale.
Noroiul toxic, spalat in apele Dunarii
Specialistii de la „Apele Romane” Mehedinti au fost informati, ieri, de omologii lor din Serbia ca unda de poluare cu substante toxice in urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu.
Specialistii spera ca pana va ajunge in Romania unda toxica se va dilua. Pe de alta parte, medicii veterinari ii vor instiinta pe oameni cu privire la existenta unor posibile substante toxice care ar putea afecta pasarile, animalele si pestii din Dunare.
„Pescarii, dar si oamenii din aceste localitati vor fi instiintati ca in cazul in care se depisteaza substante toxice sau pesti morti pe mal sa le aduca la Directie pentru analize”, a spus doctorul Sorin Jianu, seful Directiei Sanitar-Veterinare Mehedinti.
Barajul de la Ajka risca sa se rupa din nou
De 48 de ore, sinistratii din Kolontar si Devecser, cele doua localitati care s-au aflat in calea noroiului toxic revarsat din bazinul uzinei de alumina de la Ajka, nu mai au somn. Peste 800 de oameni din Kolontar au fost evacuati, pentru ca bazinul cu reziduuri toxice risca sa cedeze din nou.
Specialistii au descoperit si alte fisuri, o noua deversare fiind oricand posibila. Pana si Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a recunoscut acest lucru: jumatate din tara risca sa se transforme intr-o mlastina acida care ucide tot ce intalneste in cale. Panica s-a instaurat si in comunele neafectate, dupa ce autoritatile i-au anuntat si pe locuitorii din Devecser ca in orice secunda pot fi evacuati.
„Probabilitatea ca digul sa cedeze este mare. Nu putem astepta acest lucru. Militarii deja lucreaza la un nou baraj, insa e nevoie de timp”, a spus seful executivului maghiar.
Sprijin comunitar
La viitura de marti dupa-amiaza, doar sase la suta din continutul bazinului a ajuns in comunele Kolontar si Devecser, insa a fost suficient ca sapte persoane sa moara, 400 de case sa fie distruse, sute de animale sa moara. Specialistii maghiari spun ca in cazul in care digul o sa cedeze, o cantitate de trei-patru ori mai mare va fi eliberata, iar asezarile din aval nu au nicio sansa sa reziste in fata viiturii.
In cursul zilei de astazi, in zona calamitata din Ungaria vor sosi mai multi specialisti ai Uniunii Europene care vor stabili valoarea pagubelor, astfel incat sa poata fi eliberate mai multe transe de bani din fondurile comunitare. Fiecare transa va valora cateva milioane de euro. Ungurii au stabilit ca pagubele provocate de accidentul ecologic se ridica la 36-40 de milioane de euro.
Cinci experti UE, asteptati la locul catastrofei
La solicitarea Ungariei, Uniunea Europeana a trimis la uzina de alumina de la Ajka cinci experti in depoluare. Expertii, care provin din Germania, Austria, Belgia, Franta si Suedia, vor examina impactul asupra mediului, in special asupra terenului agricol si a apei.
Catastrofa putea fi evitata
Rezervorul in care era stocat noroiul rosu toxic prezenta scurgeri de mai multe luni, sustine organizatia neguvernamentala ecologista Fondul mondial pentru protectia naturii. Potrivit acesteia, accidentul ar fi putut fi evitat cu usurinta daca responsabilii uzinei de alumina de la Ajka ar fi luat masuri de astupare a fisurilor, inainte ca peretii bazinului cu noroi rosu sa cedeze.
O fotografie realizata in iunie 2010 arata ca existau deja scurgeri de noroi rosu din rezervorul uzinei de alumina. Organizatia ecologista a avertizat asupra sigurantei acestui tip de rezervoare, cum este cel folosit la Ajka.
Noroiul rosu de langa Tulcea
Locuitorii din satul Mineri suporta de ani buni efectele reziduurilor provenite de la fostul combinat de alumina din Tulcea
De generatii intregi, localnicii din Mineri, un sat situat la sase kilometri de Tulcea, s-au obisnuit cu norul de praf rosu. Il respira, il vad, il simt prin toti porii si a devenit parte din viata lor.
Oamenii din Mineri sunt obisnuiti cu frigul, cu ploaia, cu caldura, dar si cu praful rosu. „Ploaia il mai spala, dar in zilele zilele calduroase si mai ales daca bate vantul putin il respiram pur si simplu. Dar slava Domnului ca noi nu ne-am imbolnavit de plamani sau alte boli”, spune localnicul Iordan Spiru ( 56 de ani).
Cu ani in urma, zic oamenii, beau apa rosie din fantani, fara sa se puna problema ca s-ar putea imbolnavi. Acum, apa vine de la Tulcea, prin conducte. „Pe vremea lui Ceausescu nu mai veneau televiziunile si ziarele sa ne intrebe. Atunci pur si simplu nu aveai voie sa spui cum era apa noastra cea de toate zilele”, povesteste nea Gheorghe.
Rufele intinse la uscat capata tenta rosie, iar legumele din gradina se usuca. Rosiile se maneaza, se plang oamenii, inca din parg. „Degeaba le udam, mai rau le face la legume apa. Se face totul rosu in gradina, mai ales cand bate vantul. Nu mai sunt nici fantani, iar daca ne opreste apa de la Tulcea, cred ca apelam la fantanile vechi si bem apa rosie. La 86 de metri, uitati, fantana asta, este apa cu deseuri, spune Tudorel Mihalcea.
„Muncim degeaba in gradina cateodata pentru ca se usuca totul. Daca bate vantul totul se face rosu si nu mai ai ce face din toata munca pe care ai depus-o”, spune si tanti Vasilica. Femeia este multumita ca acum au inceput sa puna pamant si folie peste zgura si, spune ea, sunt mai feriti de norul toxic.