Emisiile de CO2 vor provoca mai multe daune decat s-a crezut anterior, cu impact devastator asupra biodiversitatii marine. In fiecare an, miliarde de tone de CO2 se dizolva in oceane, fapt care determina cresterea aciditatii acestora.
Datele referitoare la situatia generala a aciditatii oceanelor fac parte dintr-un raport al ONU si au fost facute publice in cadrul conferientei dedicate schimbarilor climatice de la Cancun, scrie Romandie.com.
Conform Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), se estimeaza ca in urmatoarele decenii aciditatea apelor va avea un efect direct asupra vietuitoarelor marine.
Pentru moment cele mai afectate sunt formele de viata bazate pe calciu, organismele mici numite pteropode, care sunt cea mai importanta sursa de hrana pentru crabi, pesti, homari sau corali.
Imputinarea surselor de hrana va duce la afectarea populatiei acestora din urma, cu efecte grave asupra intregului ecosistem marin, ceea ce va pune in pericol grav resursele de hrana ale oamenilor.
Unii biologi considera ca aceste fenomene au produs efecte ireversibile si sunt cauza ce a dus la disparitia unor specii de corali.
Raportul, care a fost elaborat de oameni de stiinta de la Laboratorul Marin Plymouth, Centrul National de Oceanografie din Marea Britanie si Comisia Interguvernamentala Oceanografica, sub auspiciile UNESCO, mai arata ca, daca nu se intervine de urgenta, securitatea alimentara a oamenilor este in real pericol.
Cu alte cuvinte, acidifierea oceanelor, care se produce in paralel cu incalzirea generala a climei, pune in pericol specia umana.