ANAR: Unda de poluare a ajuns in Dunare, iar in 5-6 zile intra in Romania

Conform ultimelor informatii primite de la partea ungara, unda de poluare a trecut de raul Raba si a ajuns in fluviul Dunarea, la ora 14.30, precizeaza Apele Romane.

Se estimeaza ca, datorita capacitatii de dilutie a apei, ph-ul Dunarii este sub valoarea de 9,00. Conform prognozelor INHGA, unda poluanta ajunsa amonte de Budapesta va parcurge circa 5 zile pana la intrarea in tara.

In momentul de fata, debitul Dunarii la confluenta cu raul Raba este de circa 2400 mc/s. Datorita masurilor de decontaminare luate de autoritatile ungare, precum si datorita capacitatii de dilutie a apei, specialistii Administratiei Nationale “Apele Romane” estimeaza ca ph-ul Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, se va incadra in jurul valorii de 8,5.

Administratia Nationala “Apele Romane” a constituit un grup de lucru, la nivel central si local, formata din specialisti, biologi si chimisti, iar la nivelul unitatii sale teritoriale, Administratia Bazinala de Apa Jiu s-a constituit un serviciu de permanenta.

Inca din cursul zilei de ieri, s-a inceput monitorizarea calitatii fluviului Dunarea la intrarea in tara, PH-ul fiind masurat din trei in trei ore. Ultimul ph inregistrat la intrarea in tara pe fluviul Dunarea, recoltat astazi dimineata, 7 octombrie, era de 8,5, indicator care se incadreaza in parametri normali de calitate. In cazul in care se va observa o crestere a valorii PH-ului, Administratia Nationala “Apele Romane” va dispune masuri suplimentare de monitorizare.

In functie de informatiile ce vor veni dinspre partea ungara, vom reveni cu date suplimentare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,163FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente