Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima

Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima
Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima
Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima

Marti, 23 septembrie, ȋn cadrul summitului privind schimbǎrile climatice liderii mondiali s-au angajat sa isi intensifice eforturile prin care sa faca fata incalzirii planetei.

Ȋn ceea ce priveste rezultatele, pȃnǎ ȋn prezent se poate spune cǎ acestea sunt modeste. La Fondul Verde al ONU s-au strans deocamdata doar 2,3 miliarde de dolari, dintre care un miliard promisi marti de Franta, a declarat la incheierea reuniunii secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Suma este departe de obiectivul propus, de 10 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an, pentru a ajunge la 100 de miliarde pe an din 2020. Inaltul oficial ONU a mai anuntat ca bancile private s-au angajat sa emita obligatii verzi in valoare de 20 de miliarde de dolari si ca asiguratorii intentioneaza sa isi „dubleze investitiile verzi” pana in 2015, ajungand la 82 de milioane de dolari.

Cu aceastǎ ocazie, Barack Obama, a facut apel, la incheierea unui acord „ambitios” la conferinta de la Paris de la sfarsitul lui 2015, promitand ca SUA isi vor asuma partea lor de contributie la combaterea ‘amenintarii urgente si crescande a schimbarii climei’. La randul sau, presedintele francez, Francois Hollande, a afirmat ca Franta va contribui cu un miliard de dolari la Fondul Verde, creat in 2009 pentru a sustine tarile in dezvoltare in eforturile de a face fata schimbarilor climatice. Germania anuntase din iulie o contributie de un miliard de dolari.

Vice-premierul chinez Zhang Gaoli a declarat ca tara lui, unul din cei mai mari poluatori, alaturi de India si SUA „va colabora cu alte state pentru edificarea unui viitor mai bun”. Conform Agerpres, Gaoli a reafirmat insa ca tarile industrializate trebuie sa isi „respecte obligatia de a sustine din punct de vedere financiar si prin tehnologie tarile in curs de dezvoltare”. China si India au trimis la summit-ul de la New York reprezentanti de rang mai mic, ceea ce a aruncat o umbra asupra reuniunii exceptionale prin numarul si diversitatea participantilor — 120 de sefi de stat sau guvern, peste 200 de companii si numeroase ONG-uri.

Greenpeace a anuntat cǎ regreta faptul ca „administratia Obama continua sa permita industriei sa prospecteze si sa exploateze carbune, petrol si gaze pe domeniul public”. Potrivit unui sondaj realizat de Chicago Council for Global Affairs si publicat marti, jumatate dintre americanii intervievati apreciaza ca guvernul nu face destule eforturi vis-a-vis de schimbarile climatice.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, care le-a cerut participantilor la deschiderea summitului sa „dea dovada de leadership”, a primit sprijinul actorului Leonardo DiCaprio, care a urcat la tribuna si a spus ca „aerul curat si o clima in care sa se poata trai fac parte din drepturile inalienabile ale omului” si ca investitia in energiile regenerabile este „o buna politica economica’. DiCaprio, numit de ONU mesager al pacii pentru clima, le-a recomandat sefilor de stat sau guvern „sa raspunda celei mai mari provocari a omenirii cu curaj si onestitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *