Amazonul Europei, amenintat cu distrugerea

Amazonul Europei, amenintat cu distrugerea

Unul dintre cele mai valoroase parcuri naturale de pe cursul Dunarii este amenintat cu distrugerea. Comparabil cu Delta noastra, cel mai mare parc ornitologic din Europa, Parcul Natural Kopacki Rit din estul Croatiei ar putea disparea in curand, avertizeaza organizatiile ecologiste.

Autoritatile de la Zagreb au pus la punct un proiect major, ce urmareste sa regularizeze fluviul pe 53 de km, inclusiv in aceasta zona unica.

Rezervatia naturala Kopacki Rit, denumita si Amazonul Europei, este una dintre cele mai bine pastrate zone inundabile, adapostind specii unice de pesti si pasari salbatice. Daca proiectul va fi pus in aplicare, Dunarea va fi transformata intr-un simplu canal, iar vulturul cu coada alba, barza neagra sau sturionul de Dunare ar deveni specii pe cale de disparitie.

In pofida numeroaselor schimbari facute de om in trecut, aceasta zona de o frumusete rara gazduieste o diversitate biologica uimitoare si habitate naturale rare, cum ar fi intinse paduri de lunca, insule fluviale, bancuri de nisip. Tot aici este cea mai mare densitate de vulturi cu coada alba din Europa continentala si specii precum: barza neagra, castorul, vidra si sturionii.

In fiecare an, mai mult de 250.000 de pasari migratoare se odihnesc si se hranesc in aceasta zona.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente