Padurea Verde, intre a ramane salbatica sau a deveni loc de agrement pentru timisoreni

0
394
Guvernul desființează 515 posturi de la Ministerul Mediului
Padurea Verde, intre a ramane salbatica sau a deveni loc de agrement pentru timisoreni

Grupul pentru Initiativa Metropolitana din Timisoara, constituit din sase membri care reprezinta organizatii ale societatii civile locale, a organizat o audiere publica in cadrul careia a pus in discutie cum vor timisorenii si dumbravitenii sa fie amenajata Padurea Verde.

La eveniment au participat peste 50 de persoane, iar dintre acestea mai bine de jumatate si-au expus punctul de vedere, spunand cum anume ar trebui valorificat acest partimoniu verde de la marginea orasului astfel incat cetatenii sa poata beneficia de un loc de agrement, in care se pot relaxa si in care pot beneficia de tot ceea ce ofera natura.

Dezbaterea a fost utila pentru ca se doreste un viitor nou Padurii Verzi, dupa ce o serie de specialisti de marca au lucrat la strategii durabile de dezvoltare a orasului si a intregii zone metropolitane.

“Cu totii ne dorim sa traim intr-o localitate mai civilizata si mai frumoasa, in care sa fim mai relaxati si mai sanatosi. Conform legislatiei in vigoare avem posibilitatea de a ne implica prin intermediul audierilor publice. Obiectivul audierii este de a crea oportunitatea ca toate partile interesate sa isi prezinte punctul de vedere si sa impartaseasca opiniile cu privire la aceasta tema”, a spus Radu Dimeca, unul din organzizatorii dezbaterii.

Reprezentantii organizatiilor au oferit idei pentru viitorul Padurii Verzi. Unii isi doresc ca padurea sa devina un cartier al orasului, un loc de promenada si de relaxare.

Altii vor sa se amenajeze un habitat pentru pasari si animale salbatice. Nu au lipsit nici parerile excentrice, privind trasee pentru ATV-uri sau motociclete. Printre idei au fost si terenurile de sport si locuri de joaca.

“Trebuie sa tinem cont de functia ecologica a Padurii Verzi. De cea recreativa si pentru utilizare pentru anumite alei pietonale, nu ATV motorizate, nu caini, nu pisici. Nu este in interesul comunitatii sa intram cu animale de companie. Exista in zona si Muzeul Satului si Gradina Zoologica, care aduna multa lume”, a spus Iudit Bere-Semeredi, consilier la Directia de Mediu.

Andrei Hrib, inginerul de la Ocolul Silvic, a spus ca indiferent ce va fi cu Padurea Verde, trebuie tinut cont de protejarea solul, conservarea speciilor, sa se taie doar arborii uscati si pentru a asigura regenerarea naturala.

Padurea Verde se intinde pe 723 de hectare din care 672 de hectare se afla in proprietatea statului roman, iar doar 51 de hectare apartin Primariei Timisoara.

„Eu vad trasee tematice prin padure, in care poteca este foarte ingusta si multe alei. Vad amfiteatre si scene cu impact minim asupra mediului. Trebuie sa indepartam evenimentele de zonele locuite. S-ar putea face si locuri de joaca cu materiale naturale, cu mobilier cat mai natural”, a propus Teo Borghof, presedintele Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Expertii au spus la finalul audierii publice ca apreciaza implicarea cetatenilor si ca vor tine cont de dorinta, aproape generala, ca in apropierea orasului padurea sa devina un spatiu curat, sigur, in care se pot desfasura activitati non-invazive in ceea ce priveste mediul natural.

Se vor analiza toate punctele de vedere, care au fost preluate de organizatori si in scris, iar in urmatoarele doua saptamani vor anunta cum poate fi amenajata Padurea Verde, in acord cu dorintele cetatenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.