Muntii ar putea asigura un refugiu in lupta cu schimbarile climatice

Muntii ar putea asigura un refugiu in lupta cu schimbarile climatice
Muntii ar putea asigura un refugiu in lupta cu schimbarile climatice
Muntii ar putea asigura un refugiu in lupta cu schimbarile climatice

La fel ca familia Von Trapp care se ascunde in Alpi in filmul „Sunetul Muzicii”, plantele s-ar putea elibera la randul lor de habitatele amenintate cu incalzirea globala refugiindu-se in regiunile montane. Un studiu realizat in Alpii elvetieni arata ca diversele ecosisteme montane le-ar putea oferi plantelor mai multa ospitalitate in conditiile in care habitatele lor naturale se incalzesc.

O campie plana cunoaste putine variatii de temperatura. Daca aceasta din urma creste, intreaga regiune se incalzeste. Cercetatorii Daniel Scherrer si Christian Korner de la Universitatea din Basel, Elvetia, scrie Discovery News, au descoperit insa un spectru larg de habitate in zona centrala a Alpilor elvetieni dupa ce au analizat o pajiste alpina timp de doua sezoane. Au observat ca in zona alpina accidentata exista laolalta diferite conditii climatice.
Totodata, cercetatorii au observat ca plantele care cresc in aceste conditii variate sunt adaptate la temperaturile specifice acestor micro-climate si au ajuns la concluzia ca aceste plante ar putea creste in habitatele din imprejurimi pe masura ce temperaturile acestora cresc. Pentru a testa aceasta ipoteza, Scherrer si Korner au simulat pe computer ce s-ar intampla daca temperatura ar creste cu 3,6 grade Fahrenheit. Au observat ca au disparut doar 3% din toate conditile de temperatura. Unele dintre habitatele mai reci s-au micsorat ori s-au mutat, insa variatiile de temperatura au ramas in picioare.
Asta arata ca plantele au sansa de a-si schimba habitatele in loc sa moara. In aceste conditii, conservarea habitatelor montane este si mai importanta, spun cercetatorii elvetieni, din moment ce o pajiste alpina cu conditii climatice diverse ar putea salva mai multe habitate. „Se stie ca in perioadele geologice timpurii muntii au fost intodeauna importanti pentru supravietuirea speciilor in perioade cu schimbari climatice, precum ciclurile glaciare, gratie diversitatii habitatelor lor”, spune Korner. „Prin urmare, muntii sunt zone importante pentru conservarea biodiversitatii sub presiunea schimbarilor climatice si necesita protectie speciala”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *