Actiunea „Romania prinde radacini” la Galati

Acţiunea "România prinde rădăcini" la Galaţi
Actiunea "Romania prinde radacini" la Galati
Actiunea "Romania prinde radacini" la Galati

Actiunea „Romania prinde radacini” de la Galati, la participarea careia organizatorii mizeaza pe circa 1.000 de voluntari, a fost anuntata de ieri la sediul Consiliului Judetului de catre Eugen Chebac, presedintele CJ, realizatorul TV Mihai Tatulici (Realitatea TV), primarul localitatii Oancea – Victor Chiriloaie si reprezentanti ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Zona care va fi plantata masoara 5 hectare, apartine localitatii Oancea, fiind situata la iesirea din localitatea Vladesti si a fost deja arata pentru actiunea de plantare de puieti de sambata. Pamantul fiind destul de tare, primarul Oancei s-a gandit sa ajute astfel orasenii care si-au pierdut indemanarea, astfel ca voluntariatul pentru plantarea celor circa 15.000 de puieti de salcam, salcioara si ulm sa nu se transforme intr-un chin inutil.
De la inceputul campaniei „Romania prinde radacini”, Mihai Tatulici a precizat ca au fost impadurite circa 250 de hectare, prin actiunea Realitatii TV. Realizatorul TV a subliniat importanta nu atat a cantitatii realizata efectiv, cat mai ales constientizarea romanilor privind necesitatea implicarii lor in refacerea fondului forestier, caci administratiile locale au impadurit 8.000 de hectare in aceasta perioada. Tatulici a declarat: „As vrea ca intr-o zi, fara lege si ordin de la stapanire, sa stabilim: 1 noiembrie (de exemplu – n.r.) e ziua in care tot romanul iese si planteaza un pom”. Actiuni similare de mobilizare generala au avut loc in Malaezia si Croatia, unde populatia a constientizat necesitatea imperioasa de refacere a padurilor. Chestiunea este mai greu de aplicat in tara noastra, unde autoritatile, tocmai acolo unde este mai mare nevoie nu se mobilizeaza. Tatulici a precizat ca locatiile din campanie au fost stabilite in urma solicitarilor venite din partea autoritatilor locale. „Nu ne-am dus noi de capul nostru. Am fost acolo unde ne-au invitat. Iar Galatiul a stat la rand”. Nu este cazul Brailei, unde in zona Baraganului au aparut zone specifice desertului Saharei, cu paianjeni care nu existau in Romania dar traiesc in Sahara. Ultima actiune similara programata in cadrul campaniei se va desfasura la Dabuleni, Tatulici atragand atentia asupra desertificarii terenurilor din zona Dabuleni, ca si la Braila. Tatulici a precizat ca ar dori sa inscrie si Braila pe harta „Romania prinde radacini”, avand chiar o legatura de suflet ce implica Braila, sotia sa fiind din judetul vecin. Conditia este ca presedintele CJ – Bunea Stancu – sa depuna o solicitare in acest sens. „Nu ne-au chemat la Braila”, s-a auzit regretul realizatorului TV.
Eugen Chebac, presedintele CJ Galati, dar si a euroregiunii „Dunarea de Jos”, din care face parte si Braila, a adus in discutie posibilitatea accesarii de fonduri de mediu disponibile pentru euroregiune, in perioada 2007-2013, de 127 de milioane de euro, pe Axa 2, din care au fost deja dezvoltate proiecte in valoare de 3 milioane de euro; iar in prezent se lucreaza la proiecte viitoare. Acestea vor include si partenerii din Ucraina si Moldova.
O alta premiera in cadrul „Romania prinde radacini” este participarea la Oancea a unor voluntari din Ucraina si Moldova, delegatiile urmand sa fie gazduite intr-un centru transfrontalier al euroregiunii, aflat la Vladesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *