ONG-urile de mediu cer oprirea lucrarilor la microhidrocentralele de langa Transfagarasan

Electromagnetica va investi 10 milioane euro în achizi?ionarea de noi microhidrocentrale
ONG-urile de mediu cer oprirea lucrarilor la microhidrocentralele de langa Transfagarasan

Mai multe ONG-uri de mediu cer oprirea lucrarilor la microhidrocentralele de langa Transfagarasan, care ar fi execute fara respectarea legislatiei de mediu si prin care sunt distruse mai multe rauri, ministrul Rovana Plumb promitand ca luni va face verificari la fata locului.

ONG-urile care alcatuiesc Coalitia pentru Mediu din Romania au reclamat de mai multe ori ca albiile raurilor de munte Capra, Buda si Otic, din judetul Arges, si odata cu ele habitate naturale protejate prin lege, au fost distruse in schimbul constructiei de microhidrocentrale.

Ministerul Mediului spune ca in perioada perioada iunie-august au fost facute controale pentru verificarea modului in care sunt respectate reglementarile in vigoare in cazul microhidrocentralelor din judetul Arges.

Totodata, ministrul Rovana Plumb va merge luni in judetul Arges, pentru a evalua situatia constructiilor de microhidrocentrale si pentru a dispune masurile necesare, potrivit Ministerului Mediului si Padurilor.

Organizatiile Ecopolis si Asociatia Salvati Dunarea si Delta au anuntat ca vor organiza, luni, o actiune de protest in zona raului Capra.

Directorul executiv al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Dan Barbulescu, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca ONG-urile de mediu cer autoritatilor sa ia masuri urgente pentru oprirea lucrarilor la microhidrocentralele de langa Transfagarasan.

Dan Barbulescu a precizat ca in cazul lucrarilor de construire a microhidrocentralelor pe raurile Buda, Capra si Otic, din Masivul Fagaras, judetul Arges, este incalcata legislatia de mediu.

El a dat ca exemplu raul Capra, unde lucrarile de constructie au afectat semnificativ albia raului prin lucrari de excavare, derogare, dinamitare si sapare a malurilor, fapt total interzis de legislatia in vigoare.

Totodata, Dan Barbulescu a precizat ca sectiunea de curgere a apei a fost ingustata dupa montarea unor conducte de aductiune, iar in prezent latimea sectiunii este mult mai mica decat albia existenta inainte de lucrari.

Coalitia pentru Mediu a trimis, in 22 august, o scrisoare deschisa ministrului Mediului si Padurilor, prin care a semnalat ilegalitatea lucrarilor de constructie a microhidrocentralelor din Muntii Fagaras si a cerut incetarea imediata a acestora.

Reprezentantii Coalitiei pentru Mediu spun ca abuzurile de mediu in cazul lucrarilor de constructie a microhidrocentralelor pe mai multe rauri de munte din Masivul Fagaras au dus la albii de rau distruse in totalitate de excavatoare, zone defrisate si debite de apa semnificativ diminuate.

Potrivit acestora, desi problemele au fost semnalate inca din noiembrie 2011, in prezent, lucrarile de captare si modificare a cursurilor raurilor continua, „sfidand legea si distrugand ireversibil printre putinele zone ramase neatinse in Romania”.

Coalitia pentru Mediu din Romania solicita Ministerului Mediului si Padurilor suspendarea actelor neconforme legislatiei in vigoare, „ce au fost emise abuziv”, readucerea raurilor la starea initiala si instituirea imediata a unui moratoriu pentru demararea unor proiecte similare pe apele de munte din Romania.

„In lipsa unei interventii rapide, exista riscul afectarii iremediabile a tuturor cursurilor de apa si ale ecositemelor aferente din Masivul Fagaras. Totodata, exista riscul crearii unui precedent extrem de periculos, avand in vedere ca lucrari similare se pregatesc pe majoritatea raurilor de munte din Romania”, scriu ONG-urile de mediu in scrisoarea deschisa adresata ministrului Mediului.

Ca raspuns la scrisoarea deschisa a Coalitiei pentru Mediu, Ministerul Mediului a comunicat ca in cazul microhidrocentralelor au fost facute mai multe controale, in perioada iunie-august, iar luni, ministrul Rovana Plumb va face o vizita in zona, pentru a evalua situatia.

Astfel, Garda Nationala de Mediu a facut, in perioada 14 iunie – 3 iulie, controale tematice privind respectarea conditiilor din actele de reglementare si stadiul realizarii lucrarilor la constructia microhidrocentralelor.

Ulterior, ministrul Rovana Plumb a dispus constituirea unei echipe mixte formate din reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Administratiei Nationale „Apele Romane” pentru efectuarea unui control suplimentar, in 22 august, la care sa fie evaluate situatia existenta in teren la momentul actual si progresul inregistrat in urma masurilor dispuse de catre institutiile din subordinea ministerului.

Ministrul Rovana Plumb ar urma sa aiba, saptamana viitoare, si o intrevedere cu reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania, pentru a discuta propunerile acestora, raspunzand astfel printr-o invitatie la dialog scrisorii deschise transmise de organizatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *