O companie germana cu sediul in Arad intentioneaza sa investeasca anul acesta 5 milioane euro in constituirea unor plantatii de ‘arbori minune’, paulownia, in zona de vest a Romaniei, judetul Arad fiind unul dintre judetele alese pentru derularea proiectului care se va intinde pe o perioada de minimum 15 ani.
‘Pentru anul acesta am prevazut un buget de 5 milioane euro, suma din care vor fi acoperite costurile infiintarii, incepand cu luna septembrie a acestui an, a unor plantatii cu suprafata de 200 pana la 350 de hectare de arbori din specia Kiri Maximus (un hibrid al arborelui Paulownia, precum si pentru pregatirea altor terenuri pe care vor fi plantati ulterior, puieti din aceeasi specie’, a declarat duminica, pentru AGERPRES, Aurel Dumitrescu, Development Manager in cadrul ‘Kiri Project Development’.
Planurile pentru Romania ale companiei germane nu se opresc insa aici, nemtii dorind sa planteze cu arbori din aceasta specie circa 3.500 de hectare in zona de vest a tarii.
‘Am purtat si vom purta discutii cu proprietari de terenuri, deoarece intentionam sa luam in arenda mai multe mii de hectare in zona de vest a tarii, in primul rand in judetele Arad si Timis, judete unde clima este propice, iar mentalitatea oamenilor este alta’, a precizat Aurel Dumitrescu.
Potrivit sursei citate, arborele de paulownia este originar din Asia, fiind cunoscut si sub denumirea de ‘copacul Pasarii Phoenix’, putand fi plantat atat in zone de ses, cat si de deal, pana la o altitudine de 1.200 m.
Noua varietate, numita Kiri Maximus, perfect adaptata conditiilor climatice din Europa, a fost dezvoltata si adusa la maturitate de catre specialistii companiei, in urma unei munci de cercetare de mai multi ani. Aceasta noua varietate a fost deja testata timp de multi ani, compania avand plantatii pilot in Germania, Bulgaria, Serbia si Croatia.
Paulownia este copacul de esenta tare cu cea mai rapida crestere din lume, putand atinge, daca este cultivat in conditii corecte, o inaltime de 20 metri in 3 ani, putand fi recoltat. Are o radacina pivotanta, ajungand la maturitate pana la 10 – 12 m, avand si rolul de a stabiliza solul. Este cu 30% mai usor decat orice lemn comparabil, este rezistent la contorsionare, consuma de zece ori mai mult CO2 decat oricare alt arbore si este rezistent la foc (temperatura de aprindere este de 420-430 de grade Celsius, comparativ cu un lemn de esenta tare sau medie care se aprinde la 220-225 de grade Celsius).
Se poate folosi atat pentru cherestea, deoarece se usuca foarte repede si fara a se deforma avand o prelucrabilitate foarte buna, cat si ca arbore ornamental, deoarece se adapteaza foarte bine mediului citadin, iar frunzisul, datorita compozitiei chimice, poate fi folosit drept furaje pentru animale.
Pentru producerea de cherestea se pot planta intre 500 si 600 de copaci din aceasta specie la hectar, iar pentru biomasa se poate ajunge la 1.100 de copaci la hectar. ‘Arborii din plantatiile pe care Kiri Project Development le va infiinta in Romania vor fi folositi pentru producerea de cherestea, aceasta urmand a fi valorificata in Quatar, Maroc, iar mai apoi in Arabia Saudita. Pe de alta parte, compania este interesata si de antamarea unui parteneriat cu statul roman, in vederea impaduririi cu Kiri Maximus a padurilor distruse de incendiile din aceasta vara, aceeasi specie fiind propusa pentru a se planta in marile orase din Romania, atat acolo unde exista un trafic rutier intens, cat si in zonele industriale sau poluate, cu scopul de a asigura o perdea de protectie’, a precizat Aurel Dumitrescu.
In alta ordine de idei, el a mai adaugat ca firma germana a demarat un parteneriat cu o companie importanta din Elvetia, specializata in productia de bioetanol, deoarece compozitia chimica si valorile energetice pe care le are arborele de Kiri Maximus sunt cele mai potrivite pentru a deveni materie prima pentru bioetanol, iar in cursul anului viitor se intentioneaza inceperea construirii unei fabrici de bioetanol si in Romania.