Alte excavatoare in aria protejata Somesul Mare

Alte excavatoare in aria protejata Somesul Mare
Alte excavatoare in aria protejata Somesul Mare

Aria protejata Somesul Mare este, asa cum se stie deja, “raiul balastierelor”. O firma a omului de afaceri Traian Larionesi care detine “Frasinul” va sapa, in curand, in albia minora de la

Ilva Mica a raului ca sa scoata pietris si nisip. Compania a cerut deja acordul Agentiei de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud.

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud anunta, pe site-ul sau, ca SC Austroforest International SRL, a depus o solicitare de mediu pentru proiectul „Exploatare nisip si pietris” in Ilva Mica, extravilan, albia minora a raului Somesul Mare, perimetrul temporar de exploatare „Ilva 1”. APM ii invita pe cei interesati sa depuna sesizari, in cazul in care au, la sediul institutiei. Cum probabil ca nimeni nu va face acest lucru, firma omului de afaceri Traian Larionesi, patronul Frasinul, va primi acordul de mediu in baza a tot soiul de exceptii de la regula potrivit careia in zonele protejate nu ar trebui sa se intre cu excavatoare si buldozere.

Aria protejata Somesul Mare se intinde pe teritoriul orasului Nasaud si al comunelor Feldru, Ilva Mica si Rebrisoara. Zona a fost declarata sit de importanta comunitara prin Ordinul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania si se intinde pe o suprafata de 149 hectare. Situl conserva habitate naturale de tip: paduri dacice de fag si protejaza specii importante de pesti printre care: zglavoaca, porcusorul de vad, chiscarul, dunarita si lipanul.

In cea de-a cincea sesiune de depunere a dosarelor pentru preluarea in administrare, respectiv custodie, a ariilor naturale protejate de interes national si comunitar au putut fi depuse cereri pentru Somesul Mare Superior, Somesul Mare, Sieu – Budac, pajistile Sarmasel – Milas – Urmenis, insa nu a fost desemnat niciun administrator pentru ele.

A existat o singura cerere pentru aria protejata Sieu-Budac din partea Asociatiei GAL, insa aceasta a fost respinsa de ministerul de resort. Ca urmare, e liber la sapat in albiile tuturor raurilor! Sunt protejate doar teoretic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente