Este oficial: S-a dat liber la cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000

Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE
Este oficial: S-a dat liber la cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000
Este oficial: S-a dat liber la cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000

Este oficial. Proiectul privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului a devenit Lege. Astfel, Legea numarul 226/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 438 din 18 iulie 2013.

Legea permite cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. 

Articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „„(4) In ariile naturale protejate, de interes comunitar, national si international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, in baza avizului emis de Academia Romana.”

Amendamentul de mai sus face parte din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului.

Textul initial al respectivului alineat (4) din articolul 52 era: „(4) In ariile naturale protejate sunt interzise: orice activitati de obtinere, cultivare, depozitare, prelucrare, comercializare a organismelor vii modificate genetic”.

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice.

La definirea acestor situri nu s-a plecat de la ideea unei protectii stricte, care sa interzica activitatea umana. Dimpotriva, se considera ca in foarte multe situatii activitatile umane de gospodarire a resurselor naturale pot continua.

Natura 2000 este o retea ecologica constituita din situri Natura 2000 de doua tipuri: Arii Speciale de Conservare (SAC – Special Areas of Conservation) constituite conform Directivei Habitate si Arii de Protectie Speciala Avifaunistica (SPA – Special Protection Areas), constituite conform Directivei Pasari.

Suprafata totala a propunerilor de situri Natura 2000 (pSCI + SPA) reprezinta 17,84% din suprafata Romaniei. O buna parte din aceste situri se suprapun peste ariile naturale protejate de interes national (parcuri nationale, parcuri naturale si rezervatii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *