Gunoaiele menajere ale oradenilor vor produce curent si caldura

Gunoaiele menajere ale or?denilor vor produce curent ?i c?ldur?
 Gunoaiele menajere ale oradenilor vor produce curent si caldura
Gunoaiele menajere ale oradenilor vor produce curent si caldura

Gropile de gunoi uriase, unde se adunau mormane de mizerii de tot felul, devin incet o amintire. Normele europene cer ca depozitele de deseuri, cum se numesc ele acum, sa fie ecologice, adica sa polueze cat mai putin si sa valorifice la maxim orice tip de gunoi, abandonate fiind doar acele reziduuri ce nu pot fi refolosite.

In Bihor, la singurul depozit ecologic autorizat, cel al Oradiei, fiecare tip de gunoi care intra pe poarta este folosit la ceva. Chiar si deseurile menajere, care nu sunt facute din materiale reciclabile, vor aduce profit. Odata depuse in depozit, pentru a se descompune singure, ele produc biogaz, o materie prima importanta pe care administratorul Eco Bihor o va transforma de-acum inainte in energie electrica si termica.

Un gaz bio

Prin contractul incheiat cu Primaria in 2005 pentru concesionarea exploatarii si administrarii depozitului ecologic de deseuri al Oradiei, Eco Bihor si-a asumat sa foloseasca la standarde europene fiecare tip de deseu si sa reduca nivelul poluarii la minimul posibil. Deseurile menajere ale oradenilor sunt depuse intr-o groapa uriasa, unde se descompun singure. Halda are un sistem multistrat de izolare, astfel incat gunoaiele sa nu contamineze pamantul, dar si unul de canalizare, care aduna si epureaza apele pluviale cazute prin gunoaie.

Pe langa protejarea solului, halda trebuie sa asigure si protectia aerului, caci descompunerea materiei organice din deseurile menajere produce biogaz. Ca gazul sa nu se disperseze in atmosfera si sa polueze, el este captat printr-o instalatie anume conceputa, cu puturi adanci de pana la 17 metri. Acum, biogazul captat la Eco Bihor nu este folosit la nimic, ci e doar filtrat si apoi ars. Dar pe viitor firma planuieste sa faca profit din el…

02 Pasztai Zoltan_3.jpgCurent de vanzare

„Acest gaz poate fi valorificat doar daca are in compozitie metan de peste 40%. Al nostru contine metan in proportie de 60%”, explica Pasztai Zoltan (foto), directorul firmei. In consecinta, impreuna cu o firma din Cluj, Eco Bihor va monta un generator de curent electric cu motor cu ardere interna cu biogaz, care, practic, va transforma gazul din deseurile menajere in curent. „Va genera 500 MW pe ora, mai mult decat avem noi nevoie, asa ca vom vinde in reteaua electrica nationala surplusul”, explica seful Eco Bihor.

Investitia se ridica la 500.000 de euro, bani platiti de firma clujeana cu care, ulterior, Eco Bihor va imparti profitul. „Nu avea sens sa facem noi aceasta investitie, pentru ca am fi cumparat niste motoare care, ulterior, daca creste cantitatea de biogaz captata, trebuie inlocuite cu altele mai puternice”, spune Pasztai.

Firma Eco Bihor a depus deja actele necesare pentru autorizarea noii instalatii si a si primit avizul de mediu, deci e o chestiune de saptamani pana cand aceasta va deveni functionala.

Mai eco

Pe langa curent, noua instalatie va produce si caldura, prin arderile din motor. „E pacat ca aceasta energie termica sa se piarda”, zice Pasztai, care are de gand sa o capteze si sa o foloseasca pentru incalzirea spatiilor intregului depozit de deseuri. Pentru implementarea acestui sistem, insa, Eco Bihor vrea sa obtina fonduri nerambursabile pentru cercetare-dezvoltare.

Odata ce biogazul va deveni curent electric si chiar caldura, toate deseurile oradenilor se vor dovedi folositoare la ceva, asa cum e si firesc intr-o societate constienta ca resursele pamantului sunt din ce in ce mai limitate si orice alternativa e binevenita. Dupa cum se stie, deseurile reciclabile, adica PET-urile, hartia, cartonul, dozele de aluminiu si sticla aruncate de oradeni in recipientele destinate exclusiv lor, iau calea reciclarii prin statia de sortare a Eco Bihor. Deseurile din constructii sunt sfaramate la statia de concasare, iar apoi folosite ca fundatie la realizarea drumurilor. Crengile, iarba tunsa ori frunzele cazute sunt uscate si macinate, devenind, la randul lor, fertilizatori in pamantul de flori pe care Eco Bihor il vinde.

Altfel spus, chiar daca gunoaiele ar putea parea in ochii nostri doar niste banale resturi inutile, ele au, de fapt, valoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *