Productie ecologica de struguri in sera la Chisinau

Productie ecologica de struguri in sera la Chisinau
Productie ecologica de struguri in sera la Chisinau

Producatorul agricol Victor Birnaz din satul Chetrosu, Drochia, a reusit sa isi trasforme pasiunea pentru agricultura in afacere si sa cultive struguri ecologici in sol protejat. In acest an se poate mandri cu o productie de 10 kilograme de la un butas de vita de vie.

Victor Birnaz a pus temelia propriei plantatii de vita de vie in anul 1996, cand a procurat 35 de soiuri din strainatate de la colectionari si amatori, pe care le-a testat la camp deschis timp de trei ani la conditiile climaterice din Republica Moldova. Dintre acestea, multe nu s-au adaptat si doar 10 au dat rod. In anul 2010, agricultorul a decis sa protejeze cultura cu pelicula si a observat o productie mai timpurie. Astfel, a decis ca sa treaca la cultivarea vitei de vie in conditiile de sol protejat si a amenajat o sera pe o suprafata de circa un hectar.

Optand pentru conditiile de sera, agronomul a trecut de la agricultura clasica la agricultura ecologica si de atunci ani nu foloseste produse chimicale contra daunatorilor si bolilor. Nici nu are nevoie, spune el, deoarece cultiva doar soiuri rezistente atat la seceta, cat si la daunatori. Viticultorul din Drochia detine si certificate fitotehnice care atesta faptul ca toata productia sa este una ecologica.

”In conditiile de cultivare a strugurilor in sol protejat atat cantitatea, cat si calitatea strugurilor sunt mai mari, un mare rol il are faptul ca in sera umiditatea si temperatura pot fi reglate si sunt create conditii necesare pentru cresterea si dezvoltarea strugurilor” , mai spune viticultorul.
Finantare nerambursabila

Pana in prezent, Birnaz a investit circa 900.000 de lei in afacerea cu struguri ecologici, beneficiind si de un grant nerambursabil in cadrul proiectului Managementului Dezastrelor si Riscurilor Climaterice in Moldova (PMDRC), “Servicii de Consultanta cu privire la adaptarea la schimbarile climaterice adverse”(SCASCA), implementat de Agentia Nationala de dezvoltare rurala. Proiectul prevedea investitia de circa 600.000 de lei, inclusiv contributia beneficiarului de circa 300.000 de lei si contributia SCASCA de 30.000 de lei.

Viticultorul cultiva in prezent sase soiuri de vita de vie: Timur, Drujba, Frumoasa Alba, Arcadia, Codreanca, Victoria si in acest an a obtinut primul rod in data de 17 iulie. Productia este comercializata la un pret mediu de 50 de lei, mult mai mare decat al strugurilor obisnuiti care se vand in piete. Pentru viitor, Victor Birbaz planuieste sa isi extinda afacerea si sa creasca culturi intercalate, vita de vie cu capsune ecologice, dar si sa aduca noi soiuri de vita de vie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *