Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila

Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila
Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila

In Bistrita-Nasaud sunt 47 de microhidrocentrale construite pe rauri de munte din care functioneaza jumatate. Nu mai este nevoie de inca una care sa distruga tot arealul de la marginea sitului Cusma care face parte din reteaua Natura 2000. Ecologistii din judet au depus o plangere prealabila la APM Bistrita-Nasaud ca sa blocheze procedura de mediu.

Plangerea a fost redactata de Grupul de Initiativa Locala GAL Ruralis, condus de Cristian Tetcu, si semnata de asociatiile pescarilor din judet, respectiv de Partidul Ecologist Roman Bistrita-Nasaud.

“Judetul Bistrita-Nasaud, din pacate, este fruntas la capitolul microhidrocentrale pe rauri de munte, iar o buna parte dintre acesti monstri de beton sunt in arii protejate sau in vecinatatea acestora, ceea ce e foarte rau pentru arealele respective pentru ca impactul pe care il au constructiile asupra zonei respective nu se reduce la zona constructiei, ci afecteaza arealele pe kilometri intregi si actioneaza in zona de izvor a bazinelor hidrografice. Orice modificare in aceasta zona are un impact mult mai negativ. In ariile protejate montane echilibrul acesta in zona mediului e mult mai fragil. Imediat cum am intervenit cu un buldozer, modific iremediabil biotopul, mediul, distrugand 100% ce exista in acea zona”, a explicat Tetcu.

El a adaugat ca aceste MHC care sunt construite “in cascada” pe un parau mic fac foarte mult rau. “In acest sens, vreau sa va spun ca semnalele pe care le avem nu sunt numai din judetul nostru. Deja s-au sesizat specialisti, biologi, oameni din tara si strainatate, care au trimis, la randul lor, astfel de plangeri prealabile prin care solicita incetarea avizarii acestor microhidrocentrale”, a spus el.

Reamintim ca SC Budusel Hidro SRL cu sediul in Cluj-Napoca a depus actele la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bistrita-Nasaud ca sa Dan tacalprimeasca unda verde pentru amenajarea hidroenergetica Budusel si racordul acesteia la Sistemul Energetic National. Microhidrocentrala, fiindca despre asa ceva este vorba, ar urma sa fie construita in localitatea Satu-Noua atat in intravilan, cat si in extravilan pe raza sitului Cusma care face parte din reteaua Natura 2000 al carei custode e Asociatia Proprietarilor de Padure din comuna Bistrita-Birgaului – Ocolul Silvic Bistrita-Bargaului, condus de inginerul Dan Tacal, rotarian de frunte.

Domnia sa, in calitate de custode al sitului, a decis ca nu ar fi nicio problema daca ar aparea o microhidrocentrala taman in aria protejata, asa ca le-a dat clujenilor aviz favorabil. “Le-am dat pentru ca nu m-am pus impotriva dezvoltarii economice a zonei. Ideea este ca ei au amplasamentul acestei microhidrocentrale undeva in sat, jos, in afara limitelor sitului. Mi-au trimis o documentatie, m-am uitat pe ea si asa am vazut ca e in afara sitului. E adevarat ca hidrocentrala e in afara sitului, iar pe raul Budusel se va face captarea de apa care este pe limita, e drept. Dupa parerea mea, nu afecteaza ursii de la Dealul Negru. Ei stau in munte, coboara toamna in pasuni, dar zona aceasta e departe de locul in care coboara ursii la mancare. Zgomotul de la microhidrocentrala ii poate deranja, e adevarat. Eu le-am spus ca nu exista un impact. Nu eu dau eu autorizatia de mediu, ci cei de la APM. Parerea mea este consultativa. Am dat un aviz favorabil. Dansii, cei de la APM, fac ce vor”, a spus Tacal pentru Timp Online.

Intrebat daca nu considera, in calitate de custode al sitului ca ar fi mai important ca Dealul Negru sa-si pastreze populatia de ursi, o adevarata comoara naturala, Tacal a declarat: “Dealul Negru e la locul lui, Buduselul e departe. Hidrocentrala e in afara sitului. Am considerat ca nu influenteaza populatia de ursi din zona. Pana la urma nu e treaba mea. E comuna Cetate, sa faca autoritatile”, a spus Tacal, pus sa protejeze toate frumusetile naturii din situl Cusma in calitatea sa de custode.

Totusi, potrivit informatiilor postate pe site-ul APM Bistrita-Nasaud, microhidrocentrala va functiona exclusiv in sit care a fost instituit pe o suprafata de 44.284 ha, din care: paduri – 2%, pajisti naturale, stepe – 13% pasuni, 16% – paduri de foioase, 23% paduri de conifere, 27% pasuni amestec, 11% alte terenuri arabile, 2% vii si livezi, 6% habitate de paduri (paduri in tranzitie).

“Situl este important pentru carnivorele mari: urs, lup si ras. Drumurile forestiere 122 D Budusel-Pr. Fundoaia si 123 D Pietris-Dealul Negru sunt amplasate in situl Natura 2000, zona cu cele mai mari efective evaluate de carnivore mari de pe raza sitului Cusma. Din analiza listei de control pentru etapa de incadrare privind evaluarea adecvata rezulta un posibil impact semnificativ asupra ariei naturala de interes comunitar pentru ca proiectul include activitati de constructie si functionare care conduc la modificari fizice in aria natuala protejata, pe amplasamentul proiectului exista habitate naturale si specii de interes comunitar, care pot fi afectate de inplementarea proiectului, proiectul afecteaza direct zonele de hranire/reproducere/migratie a speciilor protejate”, scrie APM Bistrita-Nasaud despre acest proiect.

Stefan-Muresan-APM-610x405Ca sa aflam mai multe, l-am contactat pe directorul APM Bistrita-Nasaud, Stefan Muresan. “Vom discuta problema. Noi putem stopa proiectul, dar eu nu pot sa-mi dau cu parerea inainte. Prea putin conteaza parerea custudelui. Ei tot timpul dau avize favorabile. As vrea sa-i aud spunand macar o data spunand ca nu sunt de acord. Cei de la Asociatia Proprietarilor de Padure din comuna Bistrita-Birgaului – Ocolul Silvic Bistrita-Bargaului au o scapare ca nu li s-a aprobat managementul sitului. (…) Sa speram ca va fi aprobat ca sa stim ce au voie si ce nu au voie custozii”, a spus Stefan Muresan.

Intrebat daca e nevoie de atat de multe microhidrocentrale in judet, Stefan Muresan a spus: “Nu discut acest subiect. Doamna ministru Lucia Varga ne-a promis ca scoate un proiect de hotarare prin care interzice acordarea de avize in situri. Eu nu l-am vazut, vreau sa-l vad. Foarte multe institutii decid, incepand cu primarii, custodele sitului, iar APM e in dificultate fiind ultimul avizator”, a spus Stefan Muresan. Intre timp, Lucia Varga a pierdut fotoliul de ministru.

Ministrul Apelor si Padurilor Lucia Varga a convenit de comun acord impreuna cu WWF ca, incepand cu 31 ianuarie 2014, sa suspende aprobarile pentru amenajarea microhidrocentralelor si hidrocentralelor in ariile protejate. Protocolul se refera la un domeniu cu mari provocari si anume realizarea investitiilor de microhidrocentrale si hidrocentrale pe cursurile de apa. “Vrem sa minimizam impactul acestor investitii asupra mediului. Ne-am propus sa militam impreuna cu WWF pentru dezvoltarea durabila”, a spus Varga, intr-o conferinta de presa.

Protocolul prevede angajamentul de a alinia productia de hidroenergie la legislatia Uniunii Europene, privind conservarea naturii, avand ca principale obiective adoptarea pana la sfarsitul lunii ianuarie a unui act normativ care va determina zonele de excludere (corpuri de apa situate in arii protejate), infiintarea, pana la sfarsitul lunii februarie, a unui grup de lucru format din reprezentanti ai factorilor interesati care vor lucra la elaborarea, pana la sfarsitul lunii februarie 2015, a unui mecanism de pre-planificare.

Potrivit lui Tetcu, un protocol nu este o lege, asa incat nimeni nu se simte obligat sa-l respecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *