Evaluarea procesului de constientizare a tinerei generatii privind importanta siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras

Evaluarea procesului de constientizare a tinerei generatii  privind importanta siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras
Evaluarea procesului de constientizare a tinerei generatii privind importanta siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras

# Proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras. Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala

Asociatia Muntii Fagaras implementeaza proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, proiect finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu in cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii. Situl de importanta comunitara Muntii Fagaras, impreuna cu aria de protectie speciala avifaunistica Piemontul Fagaras, au fost declarate situri Natura 2000 in scopul perpetuarii unei stari favorabile de conservare a 27 de tipuri de habitate naturale de interes comunitar, dintre care 5 prioritare, a 33 de specii de plante si animale, precum si a 25 de specii de pasari de importanta comunitara.

Pentru constientizarea si sensibilizarea elevilor din ciclul primar si gimnazial in cadrul proiectului au fost organizate patru activitati de constientizare intitulate Caravana Naturii. In total, Caravana Naturii a parcurs un traseu compus din 57 de scoli aflate in perimetrul celor doua situri Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras intr-un interval de doi ani scolari, in perioada septembrie 2013 – ianuarie 2015, abordand tematici diferite.

Prima Caravana, Natura 2000 si oamenii, a initiat elevii in ceea ce priveste rolul si importanta retelei europene de arii naturale protejate Natura 2000 in stoparea deteriorarii biodiversitatii.

In cadrul celei de a doua, Micul ranger in Muntii si Piemontul Fagaras, elevii au fost familiarizati cu ceea ce inseamna un ranger al unei arii naturale protejate, accentul fiind pus pe intelegerea faptului ca oricare dintre noi poate fi un mic ranger, atata timp cat dobandeste o atitudine responsabila fata de mediul inconjurator.

Despre Cum sa protejam natura in Muntii Fagaras, elevii au fost informati in cadrul celei de a treia editii a Caravanei, fiind invatati sa depisteze care sunt amenintarile la care speciile salbatice sunt supuse, care este importanta acestor specii si cum ar putea lua din timp masuri pentru a le proteja.

Ultima Caravana, Reguli de buna purtare in siturile Natura 2000, a pornit de la ideea conform careia dezvoltarea economica si modernizarea lumii a exercitat o presiune tot mai mare asupra naturii, contribuind la aparitia unor dezechilibre. Elevii au invatat, astfel, ca este obligatoriu sa stabileasca reguli de buna purtare si de bun simt pe care sa le aplice ori de cate ori se afla in natura.

Pentru a putea evalua in ce masura aceste obiective au fost indeplinite, in cadrul primei si, mai apoi, a ultimei Caravane a Naturii, s-au distribuit doua chestionare, gradul eficacitatii si relevantei procesului de constientizare a elevilor in ceea ce priveste importanta conservarii biodiversitatii Muntilor Fagaras putand fi astfel determinat.

Astfel ca, daca la inceput, la nivelul celor 13 scoli aflate in perimetrul argesean al siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras, dintre cei aproximativ 900 de elevi participanti, 60% nu stiau de existenta celor doua situri si 25% dintre acestia au raspuns gresit la intrebarile chestionarului, la final, in urma parcurgerii celor 4 editii ale Caravanei Naturii, a rezultat faptul ca 98% dintre elevi sunt familiarizati cu siturile Natura 2000, iar 95% dintre acestia au demonstrat cunostintele dobandite prin completarea corecta a chestionarului diseminat.

Activitatile de constientizare a elevilor vor continua in anul 2015, urmand ca un numar de 300 de elevi sa participe la 15 activitati de constientizare in natura sub forma unor excursii.

Proiectul urmareste si constientizarea publicului larg cu privire la importanta conservarii biodiversitatii Muntilor Fagaras, fiind realizate in acest scop 5 clipuri documentare. Acestea vor putea fi accesate curand pe site-ul Asociatiei Muntii Fagaras www.fagaras-natura2000.ro sau pe pagina facebook Asociatia Muntii Fagaras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *