Parcul National Retezat, obiectiv de interes turistic si stiintific

Parcul National Retezat, obiectiv de interes turistic si stiintific

Nu reprezinta o noutate faptul ca Romania este bine proportionata, ca fiecare unitate majora de relief ocupa o treime din suprafata totala a tarii. Cu exceptia Deltei Dunarii, ca sa invocam doar cel mai cunoscut exemplu, zonele joase nu detin nici pe departe atractii la fel numeroase si spectaculoase ca zonele inalte. Vom argumenta aceasta aducand in atentie urmatorul obiectiv de interes turistic si stiintific: Parcul National Retezat.

Aria protejata recunoscuta la scara nationala si internationala a luat fiinta in anul 1935, din initiativa a doua mari personalitati de la noi: Alexandru Borza si Emil Racovita.

Parcul National Retezat a urmarit inca de la inceput conservarea elementelor floristice, faunistice si peisagistice din Muntii Retezat-Godeanu, si din cate se pare a si reusit sa-si atinga scopul pana acum.

Parcul cuprinde peste 20 de varfuri cu altitudini mai mari de 2000 de m, ceea ce s-ar putea traduce printr-o mare varietate a peisajului. Vaile largi modelate de ghetari adapostesc pana la 80 de lacuri dupa topirea zapezilor, intre care se numara si binecunoscutele Bucura si Zanoaga.

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania. Accesul la el se face din soseaua Hateg – Caransebes, de la km 61 (Carnesti), prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei (35 km drum asfaltat). De aici se merge pe drumul forestier ce se opreste la Dracsanu, pe o distanta de 14 km iar apoi, urmarind valea pana la Gura Bucurii.
Avand o adancime de 29 m, Zanoaga este socotit de specialisti cel mai adanc din tara in categoria lacuri glaciare.

Paradoxal sau nu, aici se intalnesc 1190 de specii de plante, adica peste o treime din speciile regasite pe teritoriul Romaniei, iar asta nu este tot. Aproximativ 90 dintre ele sunt plante endemice, care nu mai cresc in nicio alta zona geografica de pe glob. Parcul National Retezat este de asemenea unul dintre putinele locuri din Europa si Romania in care mai pot fi admirate in salbaticie animale precum: ursul, lupul, rasul, capra neagra, cerbul, caprioara sau mistretul.

Daca planuiti sa vizitati Parcul National Retezat, obligatoriu sa aveti la dumneavoastra urmatoarele lucruri trebuincioase: bocanci si haine de munte, flanela sau geaca, pelerina de ploaie, mancare, apa, si lanterna (frontala), in caz ca va prinde intunericul la coborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *