Fructele si legumele constituie componentele importante ale unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Studiile epidemiologice indica faptul ca un nivel ridicat al consumului de fructe si legume este asociat cu un risc mai mic de boli cronice si, in particular, de boli cardiovasculare, de diabet si anumite forme de cancer, arata un studiu realizat de European Food Information Council (EUFIC).
Consumul de fructe si legume in Europa
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum zilnic de cel putin 400 g de legume si fructe, fara sa includem cartofii si alti tuberculi bogati in amidon, precum maniocul. In Europa recomandarile variaza de la tara la tara. In general se aliniaza celor formulate de OMS, dar sunt si superioare acestora in state precum Danemarca, care recomanda cel putin 600 g. Potrivit FAO, consumul de legume (cartofii si leguminoasele sunt excluse) s-a marit in Europa in cursul ultimilor 14 ani, acesta fiind mai mic in nordul Europei fata de sudul batranului continent.
In Finlanda, de exemplu, ajunge la 195 g pe cap de locuitor pe zi, respectiv 71 kg pe cap de locuitor anual, in timp ce in Grecia este de 756 g pe cap de locuitor pe zi, respectiv 276 kg anual. La nivel de gospodarii, datele oficiale arata ca nivelul consumului total de legume variaza de la 284 g pe zi in Cipru la 109 g pe zi in Norvegia. De asemenea, Cipru are cel mai mic consum – 4 g pe zi – de legume procesate (congelate, in conserva, uscate, semipreparate, cartofii fiind exclusi). In Italia consumul de legume procesate este cel mai ridicat, cu 56 g pe zi. Trebuie remarcat totusi faptul ca in cateva state din Europa consumul de fructe si legume este satisfacator, in timp ce in altele cererea de fructe este superioara celei de legume.
In medie, consumul de legume in Europa este de 220 g pe zi, potrivit EFSA (The European Food Safety Authority), iar cel de fructe de 166 g pe zi, ceea ce corespunde unei medii zilnice de fructe si legume de 386 g. Conform acestei medii, nivelul este superior in sudul Europei fata de nord, regiunile in care se consuma cele mai multe fructe fiind tarile din Europa Centrala si de Est, urmate de cele din sud. In tari precum Polonia, Germania, Italia sau Austria, unde recomandarile vizeaza un consum de 400 g de fructe si legume pe zi, nivelul este atins. Daca includem si sucul de fructe, si Ungaria si Belgia ating cantitatile respective.
In ceea ce priveste consumul de fructe si legume de catre copii, datele sunt limitate, dar un studiu sugereaza ca intre 6 si 24% dintre ei ating recomandarile OMS. Consumul mediu de legume este de 86 g pe zi pentru un copil si de 141 g de fructe pe zi. Daca combinam fructele si legumele, consumul cel mai mare este intalnit in Austria si Portugalia, in timp ce cel mai slab este inregistrat in Islanda si Spania. Tipurile de legume consumate difera in functie de regiune. In nord, legumele crude se afla la mare pret, in timp ce in sud supele de legume reprezinta principala sursa de legume. Potrivit OMS, mai mult de jumatate din tarile europene au un consum mai mic de 400 g pe zi, iar in unele cazuri chiar sub 300 g pe zi. Statisticile arata ca un consum redus de fructe si legume ar sta la originea a 14% din decesele provocate de cancerele gastro-intestinale, 11% din decesele produse de cardiopatiile ischemice si 9% din accidentele cardiovasculare mortale din lume.
Cine consuma mai mult
Numeroase studii arata ca exista o relatie stransa intre venituri si aportul de fructe si legume. Grupele cele mai putin favorizate tind sa consume mai putine fructe si legume decat grupele cu bani. Pe de alta parte, fetele si femeile consuma mai multe fructe si legume decat baietii si barbatii. Diferentele intre sexe se manifesta deja de la o varsta in care cunostintele despre nutritie nu au niciun impact. Niciun raspuns simplu nu permite o explicatie cu privire la faptul ca femeile mananca mai multe fructe si legume decat barbatii, poate doar daca ne raportam la structurile sociale legate de rolurile traditionale ale barbatilor si femeilor in societate am putea gasi o lamurire. Daca la copii si adolescenti consumul se reduce odata cu inaintarea in varsta, la adulti relatia intre varsta si consum este inversa, nivelul acestuia marindu-se odata cu trecerea anilor. Trebuie remarcat ca barbatii consuma mai multe fructe si legume in general dupa ce se casatoresc, femeile fiind mult mai preocupate decat acestia de problemele de sanatate, cumparaturi si bucatarie.
Cresterea consumului de legume
In 2006, unul din cinci europeni recunostea ca si-a schimbat obiceiurile alimentare fata de anul precedent. Dintre acestia, peste jumatate au precizat ca si-au marit consumul de fructe si legume. Preocuparea pentru mentinerea greutatii la un nivel optim si pentru o stare buna de sanatate a dus la schimbarile de alimentatie. In regiunile mediteraneene, numarul persoanelor care si-au schimbat modul de alimentatie este mai redus, in timp ce 70% dintre danezi si sloveni au precizat ca au marit consumul de fructe si legume.