Un gandac, vinovat de taierile ilegale din Parcul National Retezat

Defri??ri ilegale în Vâlcea. Localnicii lupt? cu Facebook împotriva ho?ilor de lemn

Un gandac, vinovat de taierile ilegale din Parcul National Retezat

Scandalul taierilor ilegale de padure din Parcul National Retezat e departe de a se fi terminat. Conducerea Directiei Silvice (DS) Hunedoara recunoaste ca nu exista avizul Ministerului Mediului, pentru ca firmele contractate sa execute lucrarile respective.
Emil Ignat, directorul DS Hunedoara, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca peste 1.200 de molizi din Parcul National Retezat  sunt afectati de un gandac – Ips typographus, care ataca arborii, uscandu-i, motiv pentru care se taie in acel loc. Dintre cei 1.200 de copaci atacati de gandac, 200 se afla in zona de protectie speciala a PNR, iar 1.000, in zona tampon a Rezervatiei Naturale. Specialistii sustin ca au identificat mai multe focare in care daunatorul lucreaza, de aceea s-a dat drumul la defrisari.
„Aproape 10 la suta dintre arborii taiati au fost verzi, insa coronamentul lor a fost infestat de catre acest gandac. Nu am vrut sa intarziem cu exploatarea, deoarece riscam sa patim in Retezat, ceea ce s-a petrecut in Muntii Tatra, unde peste 10.000 de hectare de padure au fost distruse de daunatori”, a declarat directorul Emil Ignat. El a explicat ca taierile trebuie finalizate pana in luna august, rata de inmultire a daunatorului fiind extrem de mare, de unu la opt, in progresie geometrica. (S.Popa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *