Hunedoara: ‘Valea dinozaurilor’ si ‘Caprele negre’ printre cele mai frumoase poteci din Romania

Hunedoara: 'Valea dinozaurilor' si 'Caprele negre' printre cele mai frumoase poteci din Romania

Traseele tematice „Valea dinozaurilor”, din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, si „Caprele negre si vecinii lor”, din Parcul National Retezat, au fost incluse intre cele mai frumoase sapte poteci din tara, in urma unui concurs organizat de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER).

Cele doua poteci, aflate in zone turistice deosebite ale judetului Hunedoara, vor fi promovate in cadrul unei brosuri editate de AER cu prilejul editiei de toamna a Targului de Turism al Romaniei, manifestare care va avea loc la Bucuresti intre 3 si 6 noiembrie.

„In ultimii ani au aparut numeroase poteci tematice in ariile naturale protejate, insa de cele mai multe ori ele sunt promovate doar pe plan local sau regional. Astfel, scopul proiectului este sa realizam o promovare unitara la nivel national a celor mai bune poteci si sa le transmitem potentialilor turisti ca acestea reprezinta o modalitate inedita de descoperire a valorilor unei zone protejate”, a declarat, marti, coordonatorul proiectului din partea AER, Bogdan Papuc.

Poteca tematica „Valea dinozaurilor” are ca punct de plecare localitatea Santamaria Orlea si trece prin mai multe puncte de interes din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. Pe un traseu in lungime de 2,5 kilometri, care poate fi parcurs in maxim 2,5 ore, turistii vor trece prin localitatile Sanpetru, Ohaba Sibisel si Nucsoara. Pe drum sunt montate sase panouri cu informatii despre monumentele istorice – cum este biserica medievala din Sanpetru, speciile si fosilele de dinozauri care au trait in urma cu zeci de milioane de ani in zona si au fost descoperite de specialisti in zilele noastre, alte elemente de interes in plan geologic.

Cea de a doua poteca tematica – „Caprele negre si vecinii lor” – urmeaza un traseu gandit in Parcul National Retezat ca un circuit ce pleaca si se incheie la Cabana Pietrele. Cei 2,5 kilometri ai potecii pot fi strabatuti in trei – patru ore, pe o diferenta de nivel de 250 de metri, ajungandu-se pana in zona subalpina a Retezatului. Traseul este marcat si include sase panouri informative despre flora si fauna Parcului National Retezat. Fiecare panou include si o ghicitoare pentru turisti, raspunsul la intrebari putand fi aflat doar daca drumetii parcurg urmatoarea etapa a traseului.

Celelalte poteci tematice selectate de organizatorii concursului sunt localizate in Parcul National Calimani, Parcul National Buila – Vanturarita, Parcul National Defileul Jiului, Rezervatia Naturala Rapa Rosie – Sebes si Rezervatia Naturala Piatra Soimilor – Baile Tusnad.

Proiectul „Potecile tematice: un instrument pentru natura” este finantat de MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat, fiind implementat de Asociatia de Ecoturism Romania in parteneriat cu Propark – Fundatia pentru Arii Protejate, in perioada aprilie – octombrie 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *