Garda de Mediu a sanctionat serviciul de apa si canal din Lugoj si a avertizat primaria

Garda de Mediu a sanctionat serviciul de apa si canal din Lugoj si a avertizat primaria

Garda de Mediu Timis a efectuat recent un control la Lugoj. Actiunea a vizat Statia de epurare de la Jabar, un obiectiv de investitii in valoare de 20.000.000 lei, pe care autoritatile locale intentioneaza sa il finalizeze in cursul acestei veri. Beneficiarul investitiei este Primaria Municipiului Lugoj.
Conform celor constatate de oficialii Garzii de Mediu, Statia de epurare nu poate fi functionala, spune primarul din Lugoj, Francisc Boldea. “Echipa de control a constatat ca obiectivul este realizat in proportie de 90%. (…) Conform procesului-verbal de constatare, statia nu poate fi functionala pana la finalizarea metantancurilor, intrucat fluxul tehnologic prevede evacuarea continua in acestea a namolului din decantoarele secundare. Cu toate acestea, s-a constatat masura luata de Primaria Municipiului, aceea ca inainte de evacuarea apei, pe teritoriul Lugojului, paralel cu strada Jabarului, se afla bazinele de retentie si decantare, in stare de functionare, acestea preluand grosierul. Ulterior, prin aerare, apa menajera este evacuata in raul Timis”, a afirmat Boldea.
In urma controlului, Garda de Mediu a dat avertisment Primariei Lugoj, in vederea “luarii tuturor masurilor necesare pentru asigurarea unei solutii provizorii, fara costuri excesive, dar care sa nu afecteze investitia”. “Noi nu am contestat acest avertisment, nu am ridicat nicio obiectie, desi nu ni s-a putut imputa nicio vina. Aveam de ales practic intre a realiza statia de epurare sau nu. Este vorba despre un obiectiv de investitii absolut necesar Lugojului, care trebuia facut inca de acum 20 de ani, si care va deservi atat Lugojul, cat si alte 10 comune din zona”, a subliniat edilul-sef.
Pentru a raspunde solicitarilor echipei de control, Primaria Lugoj a cerut constructorului Statiei de epurare incadrarea in cerinta Garzii de Mediu, privind adoptarea unei solutii provizorii, pana la finalizarea lucrarilor. In urma aplicarii acestei solutii, a fost primit raspunsul constructorului, care a informat asupra deschiderii stavilei, astfel ca apa menajera sa treaca prin statia de epurare. Ca urmare, apa a inundat cladirea in care se afla instalatia compacta de epurare mecanica, ceea ce demonstreaza ca adoptarea solutiei provizorii a epurarii mecanice este practic imposibila, spun reprezentantii municipalitatii.
O alta problema intervenita pe parcursul constructiei statiei de epurare este legata de transformatoarele care au fost gresit prevazute in proiect. In prezent exista un singur transformator de 140 KW, in conditiile in care necesarul este de 760 KW. Ca atare, edilul-sef a solicitat achizitionarea a inca doua transformatoare de 400 KW fiecare pentru a putea asigura rezerva de putere necesara functionarii statiei.
De asemenea, echipa de control a Garzii de Mediu a sanctionat societatea Meridian 22, in calitate de titular al contractului de concesiune pentru serviciile publice de apa si canalizare in municipiu, cu o amenda in valoare de 5.000 lei, pentru neincadrare in prevederile autorizatiei de mediu.
“Desi nu exista nicio solutie tehnologica de a lucra in paralel investitia si epurarea prin statie, desi noi am curatat bazinele de retentie pentru separarea grosierului de apa menajera si am avut practic toate avizele necesare, in contextul in care conditiile meteorologice nu au permis finalizarea lucrarilor totusi, nici Primaria Municipiului si nici societatea Meridian 22 nu au contestat sanctiunile aplicate de echipa de control a Garzii de Mediu”, a concluzionat primarul Francisc Boldea.
Deversarea apelor pluviale si a canalizarii in raul Timis este cunoscuta si de reprezentantii administratiei locale si este principalul motiv pentru care acestia nu doresc sa achite societatii ”Meridian 22” taxa pentru aceste servicii, fapt pentru care cele doua institutii au ajuns in instanta.
”Apa meteorica si canalizarea nu trec prin statia de epurare de la Jabar, ci se scurg direct, fara niciun fel de consum energetic din partea Meridian 22, fara nici un fel de efort din partea societatii. Am considerat ca pe perioada cat se lucreaza la statie sa nu achitam acesti bani”, declara recent Francisc Boldea, seful executivului lugojean.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente