Cum vede primarul din Totesti ecoturismul in Tara Hategului

    În ce priveşte proiectul declarării Ţării Haţegului ca destinaţie ecoturistică: Primarul din Densuş vrea informaţii precise
    Cum vede primarul din Totesti ecoturismul in Tara Hategului
    Cum vede primarul din Totesti ecoturismul in Tara Hategului

    In vederea atragerii vizitatorilor si a promovarii bogatului potential local, prin Asociatia de Turism Retezat si Parcul National Retezat, in Tara Hategului se deruleaza un proiect pentru obtinerea certificarii de destinatie eco a zonei, cu recunoasterea oficiala a Autoritatii Nationale pentru Turism. Astfel, se urmareste semnarea unui parteneriat intre autoritati publice, producatori autohtoni, asociatii si diferite entitati juridice care vor sa se implice, dar si educarea comunitatii in spiritul „eco“.
    „Impreuna cu alti colegi, analizam situatia, pentru a vedea tot ceea ce implica, astfel incat sa nu cumva sa transformam Tara Hategului intr-o zona de constrangere pentru localnici. Nu doresc ca locuitorii comunei noastre sa fie nevoiti sa achite taxe suplimentare pentru autorizatii de constructie, sau sa se impiedice de noi obstacole birocratice, adica de tot felul de avize. De exemplu, orice localnic care vrea sa-si faca o anexa gospodareasca, are nevoie de un aviz al retelei ecologice europene Natura 2000, asta fiind in defavoarea lui si presupunand o cheltuiala in plus. Ecoturismul se preteaza foarte bine microregiunii noastre si e binevenit, dar trebuie sa luam in calcul si aceste aspecte care se rasfrang asupra populatiei. In schimb, pe partea de promovare ecoturistica, ar exista avantaje majore. Dezvoltandu-se turistic intregul areal, avem de castigat atat din punct de vedere economic, cat si al deschiderii pe plan international. Avem o zona cu traditii vechi, cu o istorie aparte, obiective turistice unice si, nu in ultimul rand, o bogata mostenire gastronomica. Dar repet: trebuie gandit un echilibru, ca sa nu existe riscul sa ingreunam birocratic ori financiar, comunitatile din care facem parte”, este de parere Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Totesti.

    De precizat ca din cele 11 zone din Romania care au intrat in competitia de proiecte, doar sapte vor primi certificarea. Criteriile de departajare sunt numeroase si fac referire la aspecte cum ar fi, de exemplu, utilizarea partiala a unor surse de energie alternativa, managementul deseurilor si conservarea mediului. Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil si a Standardelor Europene de Ecoturism de catre Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *