In cautarea defrisarilor din Parcul National Retezat

In cautarea defrisarilor din Parcul National Retezat

Reprezentantii Garzii de Mediu Hunedoara au anuntat declansarea unui control in Parcul National Retezat, pentru a vedea daca se verifica informatiile conform carora in interiorul ariei protejate au loc defrisari, interzise prin lege.

„Ne-am autosesizat si vom face un control in aceasta zona”, a declarat comisarul Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara. El a precizat ca Parcul National Retezat a fost verificat, nu cu mult timp in urma, atat de comisarii Garzii de Mediu, cat si de Corpul de Control al Ministerului Mediului, iar la acel moment nu au fost semnalate probleme. Si directorul Parcului National Retezat, Zoran Acimov, a precizat ca va avea loc o ampla actiune de verificare, pentru a vedea daca taierile care s-au facut au respectat toate normativele in vigoare. „Taierile de arbori care s-au facut sunt in interiorul Parcului National Retezat, in zona de consolidare durabila sau zona tampon cum mai este cunoscuta. Din punctul nostru de vedere, tratamentele care s-au executat se incadreaza in prevederile Legii 49/ 2011 si, din acest punct de vedere, sunt legale. Daca au fost executate exact cum au fost prevazute, va trebui verificat”, a declarat Acimov. Taierile au fost autorizate de ocolul Silvic Retezat, iar Directia Silvica ar trebui si ea sa verifice daca s-au respectat termenii avizului. „Felul in care au fost concepute taierile este legal si nu se pune problema de prejudiciu. Felul in care s-a executat poate fi verificat. Dar, termenul de masacru este folosit total neadecvat si tendentios si are scopul de a provoca emotie in randul populatiei necunoscatoare a realitatii”, a mai spus Acimov.
Mai multe informatii, venite chiar si din zona Academiei Romane, vorbesc despre faptul ca arbori tineri din Parcul National Retezat cad sub drujbele firmelor care exploateaza lemnul, sub pretextul ca padurea a fost atacata de un gandac nimicitor. Institutiile trebuie acum sa verifice cat de legala este taierea lemnului din arealul protejat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *