Parcul National Retezat este distrus de firme private, cu contracte de la Romsilva

Parcul National Retezat este distrus de firme private, cu contracte de la Romsilva

Masacru in Parcul National Retezat. Zeci de hectare din singura padure virgina a Europei sunt rase fara mila chiar sub ochii autoritatilor. Padurea apartine statului roman, iar copacii sunt valorificati de mai multe firme private care au primit contracte de la Romsilva. O afacere cu multe zeroruri si iz penal a fost descoperita de reporterii nostri, sus in munte, departe de ochii curiosilor.

Lemnul bun de exploatat s-a imputinat in mai toate zonele tarii dar mafia lemnului s-a reorientat rapid. A intors ochii si drujbele spre Parcurile Naturale, acolo unde, teoretic si legal, nu ai avea voie sa atingi nici macar o creanga cazuta.

Muncitorii nu au dorit sa spuna pentru ce firma lucreaza insa au sustinut ca au toate aprobarile si ca, din cate stiu ei, nu taie din rezervatia naturala. Doar ca membrii Academiei Romane, cei care ne-au insotit sus in munte, stiu foarte bine limitele parcului.

Custodele Parcului National Retezat spune ca a dat aviz pentru taieri deoarece padurea era afectata de un gindac nimicitor. Acelasi argument il are si presedintele Romsilva, care sustine ca defrisarea are loc in zona tampon a parcului.

Doar ca, in camioane sunt incarcati arbori dintre cei mai sanatosi. In total, sunt cinci zone unde copacii au fost puoi la pamint de oameni care cauta profitul.

Fostul sef de ocol, acum pensionar, spune ca in viata lui nu a vazut un asemena dezastru in Retezat.

E mare forfota in tot Retezatul. S-au creat drumuri de acces cu buldozarele pina sus in munte iar taful intra dupa lemn pina in inima padurii. Distrugerea estimata de specialioti este uriaoa. Iar pagubele nemasurate.

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente