Taierile de arbori din Parcul National Retezat – reclamate la forurile europene

Bra?ovul – liderul t?ierilor ilegale de p?dure în 2012
Taierile de arbori din Parcul National Retezat – reclamate la forurile europene

Mai multe organisme internationale vor fi sesizate in problema taierilor de copaci care au avut loc in cadrul a doua parchete din Parcul National Retezat (PNR).

Prezent, ieri, la Deva, Remus Cernea (foto mic), copresedinte al Miscarii Verzilor, a declarat ca operatiunea de taiere a arborilor este un abuz. „Noi vom sesiza partenerii nostri politici din Partidul Verde European, vom incerca sa mobilizam cat mai multe organizatii neguvernamentale, vom incerca sa vorbim cat mai mult despre acest caz. Vom utiliza toate mijloacele pentru a putea sa limitam amploarea acestui abuz, care se poate repeta oricand, oriunde”, a declarat, ieri, Remus Cernea, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul filialei judetene Hunedoara a Partidului Conservator (PC).

„Institutiile statului nu au intervenit”

La randul sau, presedintele PC Hunedoara, Petru Marginean, si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca institutiile statului nu intervin mult mai categoric in cazul taierilor de molizi din cadrul PNR, subliniind ca doar presa a fost cea care a luat atitudine in acest caz. „Institutiile statului, Ministerul Mediului, Ocolul Silvic, Garda de Mediu, prefectura judetului Hunedoara, Primaria Rau de Mori nu au intervenit in solutionarea acestei probleme, cea a defrisarilor ilegale din Parcul National Retezat, considerand ca de vina pentru acest dezastru sunt „insectele ipide”. Parcul National Retezat ar trebui sa fie o oaza de liniste si de mandrie, dar acolo se petrece o crima organizata, sub obladuirea autoritatilor”, a declarat liderul conservatorilor din judet. Petru Marginean a mai spus ca legea este nefavorabila si pune „lupul paznic la oi”, fiind de parere ca Ocolul Silvic care se ocupa cu exploatarea masei lemnoase, nu ar trebui sa se ocupe si de „protectia” rezervatiilor naturale.
Potrivit Directiei Silvice (DS), taierile de molid din cele doua parchete situate in PNR sunt legale si ca ele au avut ca scop igienizarea padurii atacata de gandacul Ips typographus-gandacul tipograf, un daunator care se dezvolta sub scoarta copacilor si duce la uscarea acestora. Cantitatea de lemn afectata de acest daunator a fost apreciata la 2.072 de metri cubi. Activitatile din zona protejata au fost oprite pana cand Ministerul Mediului va emite avizul solicitat de catre DS Hunedoara prin care sa fie permisa si taierea unor arbori verzi, ramasi in aria exploatata dupa ce molizii afectati de gandacul tipograf au fost taiati si scosi din perimetru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *