Comisia Europeana conditioneaza modernizarea CET-ului din Valcea prin reducerea poluarii

Lucrari de modernizarea retelelor in Ramnicu Valcea

Proiectul de modernizare al CET, de 73,48 milioane euro, obliga societatea sa isi modernizeze retelele si sa gaseasca noi surse de energie.

Comisia Europeana a trimis Decizia prin care a aprobat una dintre cele mai mari investitii din judetul Valcea, referitoare la reabilitarea sistemului de termoficare urbana in Municipiul Ramnicu Valcea in perioada 2009-2028. Carmen Alexandrescu, managerul unitatii de Management al proiectului, director executiv in Consiliul Judetean Valcea, ne-a spus: „Romaniei i se impun anumiti indicatori de mediu pe care trebuie sa-i respecte. Daca pana acum a fost o perioada de tranzitie si am fost acceptati, acum trebuie sa respectam normele impunse de Uniune, societatea CET Govora fiind direct monitorizata de Comisia Europeana. Daca nu s-ar conforma normelor, ar putea exista riscul sa i se inchida portile, ceea ce ar fi un dezastru pentru activitatea industriala de pe platforma dar si pentru cei 120.000 de locuitori ai Ramnicului, care beneficiaza de agentul termic furnizat de CET”. In urma implemetarii proiectului de reabilitare, emisiile de azot de la sitemele de termoficare ar trebui sa scada de la 19.255 tone/an, la 297 tone/an, iar cele de sulf, de la 1.685 tone/an, la 316 tone/an.

Uniunea Europeana ne da bani, dar ne si impune

Valoarea totala a investitiei este de 73,48 milioane euro, din care grant-ul dat de UE este de 50 % (29,66 milioane euro), bugetul statul da 45 % (26,69 milioane euro), Consiliul Judetean, care este ordonatorul de credite, da 5 %, adica 2,96 milioane euro si tot CJ ofera si TVA, bani pe care ii va recupe pe alte circuite financiare, in suma de 14,14 milioane euro. Cu acesti bani vor incepe lucrarile la cazanul nr. 7 al CET Govora, lucrari care constau in achizitionarea de echipamente noi la instalatia de desulfurare gaze a cazanului si inlocuirea arzatoarelor si reabilitarea unor electropompe de alimentare si termoficare. „Esalonarea finantarii este conditionata de UE de un Master Plan pentru perioada 2011-2028, prin care Consiliul Judetean este obligat sa faca lucrari complementare, din surse proprii, in valoare de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste lucrari constau in reabilitarea si modernizarea retelelor de transport, de la CET, pana la intrarea in Municipiul Ramnicu Valcea, dar si punerea in functiune a unui grup de cogenerare pe biomasa”, a mai spus Carmen Alexandrescu. Primaria Ramnicului este si ea prinsa in acest Master Plan, ea angajandu-se sa modernizeze retelele de distributie din oras ale agentului termic.

Cercetare pentru obtinerea unei plante cu mare potential energetic

Cum beneficiarul proiectului este societatea CET Ramnicu Valcea, aceasta, impreuna cu cercetatori de la Statiunea de Cercetari Pomicole Bujoreni, au inceput cercetarile pentru gasirea unor produse cu mare potential energetic, produs care ar urma sa fie omologat si folosit la cogenerarea de biomasa. „Materia prima este importanta din Suedia, asa ca, daca am reusit sa patentam noi un produs al nostru cu o viteza de crestere rapida si cu mare potential energetic, pe care sa il cultivam in judetul nostru, ar fi foarte bine. Autorizatia integrata de mediu pe care o are CET-ul are termen de conformare 2011-2012, de aceea, societatea este angrenata in numeroase investitii care sa respecte normele impuse de Uniunea in ceea ce priveste protejarea mediului „, a mai spus Carmen Alexandrescu. Consiliul Judetean Valcea trebuie sa asigure fluxul fianciar al intregului proiect de Reabilitare a Sistemului de Termoficare, dar cum este criza, banii se gasesc tot mai greu. Prin hotararea consilierilor judeteni, CJ Valcea va face un imprumut la Fondul de Garantare al Statutului, care ar trebui sa garanteze 80 % din imprumut, urmand apoi sa se stabileasca, prin licitatie, banca unde se va face imprumutul in conditii foarte bune si conditiile de rambursare. Acum ,dupa primirea Ok de demarare a proiectului de catre Comsiia Europeana, Ministrul Mediului urmeaza sa emita un Ordin de Guvern in care sa fie stipulate conditiile care trebuie respectate pentru punerea in practica a proiectului. Cat priveste subventionarea agentului termic, viceprimarul Ramnicului, Cosmin Constantinescu, ne-a spus: „Guvernul lucreaza la un proiect de lege in care sunt stipulate conditiile de acordare de subventii populatiei, la agentul termic, pe timpul iernii. Primaria Ramnului va subventiona persoanele al caror venit este de pana la 850 lei lunar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *