Romania are prea putini rangeri pentru a acoperi nevoile de protectie si paza din parcurile nationale si parcurile naturale, existand zone in care un singur om este nevoit sa se ocupe chiar si peste 1.000 de hectare de teren din aria protejata pe care o gestioneaza in mod direct.
Ranger“In Romania sunt peste 200 de rangeri, dar numarul lor este mic in comparatie cu suprafata parcurilor nationale sau naturale din tara noastra. Avem rangeri foarte buni, dar este nevoie de cresterea numarului acestora, in paralel cu asigurarea unei pregatiri de specialitate. Aceasta pregatire incercam sa o oficializam prin cursuri, pentru ca unii dintre rangeri au venit direct din randurile silvicultorilor si au nevoie de cunostinte suplimentare’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Rangerilor din Romania (ARR), Mihai Gligan, cu ocazia “Zilei Internationale a Rangerilor”. Potrivit acestuia, rangerii au nevoie de echipament, de mijloace de transport eficiente si de suport legal pentru ca au fost cazuri in care s-au confruntat cu nemultumirile unor persoane ce au incalcat legea in ariile protejate. “Rangerii din Parcul Natural Apuseni si-au luat singuri motociclete de 125 cmc pentru a se putea deplasa in teren. Se misca repede si nu consuma mult carburant, pentru ca unii dintre ei isi cumpara benzina pentru a putea lucra. Sunt 75 de rangeri care trebuie sa acopere o suprafata de 75.000 de hectare in aceasta zona’, a explicat reprezentantul rangerilor romani.
Educa, supravegheaza si indruma
Un numar redus de rangeri este si in Parcul National Retezat (PNR), unde 11 oameni au in grija peste 38.000 de hectare, fata de 85 de angajati cat are un parc similar din Germania, asa cum este Parcul National Padurea Bavareza (Bayerischer Wald), a mentionat, la randul sau, purtatorul de cuvant al ARR, Florina Crisan. Ea a precizat ca intre meseria de ranger si cea de padurar exista o diferenta ce tine de activitatea specifica pe care o desfasoara fiecare dintre acesti angajati, primii fiind cei care intra in contact direct cu turistii, pe care ii indruma si sprijina pe traseele de munte. “Rangerii sunt ochii administratiei unui parc national, pe teren. In aria lor de competenta, rangerii ofera turistilor informatii si ghidaj pe trasee, educa si indruma publicul, ajuta la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor si a altor dotari turistice. Rangerii monitorizeaza populatiile de animale salbatice, starea habitatelor, verifica si sanctioneaza, daca este cazul, nerespectarea legislatiei din aria protejata”, a explicat purtatorul de cuvant al Asociatiei Rangerilor din Romania, Florina Crisan.
In Romania exista 13 parcuri nationale, tot atatea naturale, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si peste 960 de alte arii protejate de dimensiuni mai mici, toate acestea cumuland 7,2 la suta din teritoriul tarii. Romania este membra a Asociatiei Internationale a Rangerilor, iar Florin Halastauan “Hombre” reprezinta Europa in cadrul acestei organizatii.
“Ziua Internationala a Rangerilor” este marcata, de peste doua decenii, la 31 iulie, iar printre cei care au felicitat Asociatia Internationala a Rangerilor, in acest an, se numara printul William, duce de Cambridge.