Exploatarea padurii de molid din Parcul National Retezat este pedepsita simbolic

Exploatarea padurii de molid din Parcul National Retezat este pedepsita simbolic

O mana spala pe alta! Aceasta ar fi concluzia fireasca in cazul sanctiunilor aplicate silvicultorilor hunedoreni pentru neregulile in exploatarea padurii de molid din Parcul National Retezat, de pe Valea Raului Ses. Desi ministrul Mediului a trimis in zona o comisie de specialisti independenti care au au intocmit un raport dur, conducerea Regiei Nationale a Padurilor a aplicat sanctiuni simbolice. De fapt, nici nu se stie exact ce sanctiuni si cum s-au aplicat acestea, din moment ce exista doua documente cu date diferite, ambele fiind insa semnate de aceeasi persoana, directorul general Romsilva.

Seful Romsilva, Valerian Solovastru (in dreapta), este inca indulgent cu subordonatul sau de la Hunedoara, Emil Ignat (in stanga)

Chiar daca zona raului Ses a suferit pagube mari din cauza modului de exploatare, Romsilva se pare ca a decis ca ajung niste simple retineri din salariul unor angajati ai Directiei Silvice, cei mai multi fara putere de decizie. Potrivit unei adrese a Romsilva din 17 ianuarie 2012: “Au fost sanctionati seful Biroului fond forestier paza si protectie de la Directia Silvica Hunedoara cu diminuarea salariului cu 30% pe 3 luni, seful Ocolului Silvic Retezat cu diminuarea salariului cu 30% pe 3 luni, responsabilul cu probleme de fond forestier de la Ocolul Silvic Retezat cu diminuarea salariului cu 20% pe 3 luni, responsabilul cu probleme de paza si protectie de la Ocolul Silvic Retezat cu diminuarea salariului cu 20% pe 3 luni”.

Au mai primit sanctiuni si titularii de cantoane silvice din zona. Niciun cuvant insa despre sanctionarea conducerii Directiei Silvice, sau pentru Administratia Parcului National Retezat, care au vegheat luni de zile dezastrul din zona. Adresa semnata de directorul general al Romsilva, Valerian Solovastru, este, de fapt, un raspuns adresat postului de televiziune Antena 1 Deva, care a solicitat comunicarea masurilor luate pentru tragerea la raspundere a celor vinovati. Reamintim ca scandalul referitor la taierile de pe Valea Raului Ses au izbucnit in luna iulie a anului trecut si au continuat luni intregi. Sub pretextul ca salveaza padurea de niste gandaci care ataca molizii, silvicultorii au permis muncitorilor sa taie sute de metri cubi folosind tafuri si peridoace intr-un parc national. In timp ce arborii uscati si bolnavi ramaneau in padure, sub drujbe cadeau arbori sanatosi, la fel cum constatau de fapt si specialistii coordonati de Academia Romana: „Sub aspect calitativ, s-a constatat ca inventarierea si marcarea arborilor propusi sa fie extrasi […] s-a facut in mod necorespunzator, urmarindu-se cu predilectie arbori valorosi din punct de vedere dimensional si sortimental, fara a se tine cont de scopul taierilor de conservare”.

Initial s-a spus ca taierile din Valea Rau Ses sunt mai mult decat necesare, insa controalele ulterioare au demonstrat ca gandacul pe care se daduse vina era pretext de profit

Un ultim avertisment

Numai ca acum a aparut un alt document, de fapt un raport datat in 22 noiembrie 2011 intocmit de Directia Fond Forestier si Amenajarea Padurilor, semnat de directorul Ciprian Pahontu si aprobat de acelasi director general. Iar in final, se scrie negru pe alb: “Pentru deficientele constatate propunem urmatoarele masuri: inginer Emil Ignat – directorul Directiei Silvice Hunedoara – un ultim avertisment si diminuarea salariului cu 30% pe trei luni pentru: managementul defectuos in utilizarea resursei umane, inclusiv la nivelul directiei silvice; managementul defectuos in politica de cadre a Ocolului Silvic Retezat (Cap. V, art. 19.10 din ROF al RNP-Romsilva); neurmarirea efectuarii controlului anual al regenerarilor etapa I la OS Retezat (Cap. V, art. 19.25), etc”. Si Emil Ignat nu este singurul care apare “in plus” fata de adresa comunicata presei, pentru ca, in raportul Romsilva, apare si “Inginer Pasarel Alin, director tehnic al Directiei Silvice Hunedoara, diminuarea salariului cu 30% pe trei luni pentru: neimplicarea in coordonarea activitatii de fond forestier; neurmarirea efectuarii controlului anual al regenerarilor etapa I, la OS Retezat (Cap. V, art 20.14 din ROF al RNP), etc”, in timp ce pentru inginerul Macarie Ilie, seful biroului fond forestier, paza si protectie la Directia Silvica Hunedoara scrie “schimbarea atributiilor de serviciu pentru neimplicarea in coordonarea activitatii de fond forestier in ceea ce priveste controlul exploatarii masei lemnoase, reprimirea parchetelor, verificarea si avizarea instalatiilor de scos apropiat in parchete din raza Ocolului Silvic Retezat (conform sarcinilor din fisa postului)”.

Scuze de taietori

Iar diferentele dintre cele doua documente emise de Romsilva nu se opresc doar la sanctiuni si titularii lor. Dupa ce silvicultorii din
sistem au sustinut luni de zile ca echipele de control nu au gasit in zona Raului Ses nicio neregula, raspunsul primit de la sefii din Regia Padurilor este aiuritor: “Raportul specialistilor trimisi in teren de Academia Romana, in posesia caruia ati intrat, concluziile transmise dumneavoastra de catre conducerea Academiei sunt in concordanta cu rapoartele intocmite de catre delegatii ministerului precum si ai regiei. […] De asemenea, s-a dispus ca masurile propuse in raportul intocmit de delegatii regiei sa fie puse in aplicare cu celeritate pentru eliminarea deficientelor constatate”. Numai ca Romsilva are o problema grava. Pe seful Regiei Nationale a Padurilor, care semneaza adresa, il contrazice chiar ministrul Mediului care, la vizita facuta la Deva, in cursul anului trecut, s-a declarat nemultumit tocmai de felul in care corpul de control al Romsilva si-a facut treaba: “Pozitia ministerului este foarte clara. Vreau sa va spun ca eu nu sunt genul de om care sa stau si sa ma uit ce fac altii. A fost mai intai un control de la Regia Nationala a Padurilor, n-am fost satisfacut de acest control si atunci am trimis corpul de control al ministerului”, declara László Borbély, ministrul Mediului si Padurilor Astfel, ministrul decidea sa trimita in zona Raului Ses propriul corp de control si apoi chiar o comisie independenta sub coordonarea Academiei Romane. Raportul specialistilor dadea dreptate presei si silvicultorilor independenti care au declarat de la inceput ca atacul de ipide asupra molizilor a aparut in zona tocmai din cauza modului in care a fost gestionata padurea: „Amplificarea atacurilor de gandaci de scoarta in UP III Rau Ses se datoreaza modului in care au fost gospodarite arboretele din aceasta zona”. Si nu e doar atat. Raspunsul de la Regia Nationala a Padurilor, semnat de directorul general este desfiintat tocmai de declaratiile din vara ale directorului Directiei Silvice Deva, Emil Ignat, care isi sustinea nevinovatia tocmai apeland la rezultatele controalelor de pana atunci: “In paralel cu verificarile demarate de RNP, s-a desfasurat si un control al ITRSV Timisoara avand acelasi obiect […] Urmare a notei de constatare inregistrata la Ocolul Silvic Retezat cu numarul … din 20.06.2011, nu au fost constatate deficiente in ceea ce priveste punerea in valoare a masei lemnoase, autorizarea, predarea la exploatare, modul de exploatare si, dupa caz, reprimirea parchetelor”, a declarat Emil Ignat in 21 iulie 2011. Dupa sase luni de anchete si nenumarate controale, Regia Nationala a Padurilor a fost nevoita sa recunoasca evidenta si sa aplice sanctiuni, ce-i drept, anemice.

Cum se dubleaza profitul

Desi presa, alaturi de silvicultori care nu mai fac parte din sistem au atras in nenumarate randuri atentia asupra neregulilor din zona si a modului in care se exploata padurea intr-o zona protejata, majoritatea controalelor au incercat mai mult sa ascunda situatia sau au incercat sa dea vina pe firmele care taiau in zona si care s-au ales cu cateva sanctiuni. Alaturi de cei din Administratia Parcului National Retezat (APNR), silvicultorii au tinut-o pe-a lor: ca aparau padurea de un gandac care ataca molizii. A fost nevoie de zeci de adrese, sesizarea
ONG-urilor de mediu si luari de pozitie a politicienilor pentru ca specialistii in silvicultura din echipele de control trimise de ministrul Mediului in zona sa constate dezastrul. Desi initial sustinea ca in zona nu au existat deloc nereguli, acum si declaratiile sefului APNR
s-au nuantat. In emisiunea „Punctul de vedere” moderata de Mircea Mihulet, Zoran Acimov a sustinut ca s-au respectat amenajamentele silvice, iar in privinta taierilor la ras facute in doua parchete, taieri care se fac numai pe baza unei derogari aprobate de Ministerul Mediului, Zoran Acimov a spus ca au existat mai multe opinii: „Pe baza cuvantului <>, care, in functie de cum puneai accentul pe el, dadea o procedura sau alta varianta”. Mai mult, Zoran Acimov a indraznit: „Scandalul a pornit de la niste derapaje, niste neinspiratii tehnice: au gresit exploatatorii si unii care au marcat si au pus in valoare masa lemnoasa, de fapt, este o chestiune asa… delicata”. O chestiune atat de delicata incat a fost nevoie de o „valtoare” – dupa cum caracteriza seful ANRP scandalul – pentru ca silvicultorii sa recunoasca, chiar si extrem de timid, ca in zona s-a deteriorat natura si s-au taiat molizi frumosi care au contribuit se pare – cum ii place directorului Directiei Silvice Hunedoara, Emil Ignat, sa se laude- la dublarea profitului Directiei Silvice Hunedoara pe vreme de criza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *