Potentialul natural, reprezentat de frumusetea peisajelor si salbaticia zonei, relieful, bogatia si unicitatea speciilor din flora si fauna, precum si potentialul antropic, redat de monumentele istorice, lacasele de cult, edificiile religioase, alaturi de farmecul drumetiilor in natura sunt cele care plaseaza Parcurile Nationale Cozia si Retezat in randul celor mai importante destinatii turistice din Romania, despre care Curierul National a ales sa va vorbeasca in randurile care urmeaza.
1. Parcul National Cozia, Valea Oltului
Peisajele montane inedite, cascadele, formatiunile stancoase si abrupte, cheile si cele peste 900 de specii de plante, dintre care o mare parte poarta insemnul unicitatii in tara, sunt cele care definesc Parcul National Cozia, un muzeu natural intins pe o suprafata de 17.000 hectare, considerat odata un munte sfant, un teritoriu al fagaduintei, potrivit site-ului de informare turismland.ro. Rezervatia naturala se afla pe teritoriul judetului Valcea, in partea central-sudica a Carpacilor Meridionali, marginita la nord de Depresiunea Lovistei, la vest, separata de restul Muntilor Capatanii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pamantului si Valea lui Stan si cuprinzand partea estica a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia
(strabatut nord-sud de Olt ) si fiind vecina la nord cu Depresiunea Poiana. Parcul National Cozia constituie o arie naturala protejata, de categoria a II-a, gratie ecosistemelor pe care le adaposteste si care sunt foarte bine conservate, cca 7.000 de hectare din toata suprafata rezervatiei fiind destinata cercetarii stiintifice, conform turismland.ro
„Parcul florilor” impresioneaza prin biodiversitatea sa, aici regasindu-se specii rare de plante, precum faimosul mesteacan de Cozia, salcamul pitic, trandafirul de Cozia, irisii galbeni, floarea de colt sau bujorul de munte. De asemenea, rezervatia gazduieste numeroase specii de animale protejate de lege, precum rasul, capra neagra sau ursul, vipera cu corn, precum si gusterul, soparla de munte, sarpele de apa sau scorpionul mic.
Principalele atractii
Parcul National Cozia permite practicarea atat a turismului montan, monahal-istoric, cultural, cat si a celui balnear, activitatile de recreere si vizitare fiind cele care il recomand miilor de turisti care il viziteaza in fiecare an. Dintre cele mai importante monumente istorice, enumeram: „Castrul Arutela”, ce cuprinde vestigii romane construite pe o veche asezare dacica, situat pe malul stang al Oltului in Poiana Bivolari (odinioara o mare bivolarie domneasca), „Masa lui Traian”, care este un promontoriu stancos, despre care legenda spune ca aici ar fi luat masa imparatul Traian in timpul campaniei de cucerire a Daciei, „Dealul viilor” , cultura de vita-de-vie din vremea voievozilor, care este situata la cea mai inalta altitudine din tara, precum si „Cetatea lui Vlad Tepes”- punct fortificat plasat pe Valea Baiasului, potrivit Cozia.ro.
In ceea ce priveste edificiile religioase, trebuie mentionat faptul ca manastirile detin o vechime foarte mare, acestea fiind ctitorii ale unor domnitori romani, ce poarta o arhitectura specifica ortodoxiei vechi romanesti, potrivit cozia.ro. Asadar, la acest capitol mentionam, in primul rand, Manastirea Cozia, situata in orasul Calimanesti, pe malul drept al Oltului, ctitorie a lui Mircea cel Batran, ce detine o arhitectura deosebita, apoi Manastirea Turnu, aflata la 2 km de Manastirea Cozia, un locas de calugari si ctitorita in secolul al XVIII-lea. Totodata, amintim Manastirea Stanisoara, de asemenea, locas de calugari, ctitorita in secolul al-XVII-lea si al doilea cel mai important edificiu religios dupa Manastirea Cozia, potrivit cozia.ro.
In apropierea V ii Oltului sunt prezente unele dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice, respectiv Staciunea C lim nelti si Staciunea C ciulata, unde turistii pot opta pentru impachetari cu parafina, bai cu ape termale sau minerale, potrivit turismland.ro.
Accesul in Parcul National Cozia se face in principal prin DN 7 (E 81), distantele fata de principalele orase din apropierea PNC sunt de 25 km pana la Rm. Valcea si 45 km pana la Sibiu si de 200 km pana la Bucuresti, potrivit directbooking.ro.
2. Parcul National Retezat, Transilvania
Infiintat in anul 1935, pe suprafata fostului domeniu de vanatoare detinut de Casa Regala, la initiativa omului de stiinta Alexandru Borza, Parcul National Retezat, denumit si „taramul cu ochii albastri”, este primul parc national din Romania cu o rezervatie stiintifica exclusiva – Gemenele (1.840 ha), care a fost declarat, in anul 1979, „Rezervatie a Biosferei”. Cea mai importanta rezervatie naturala din Romania se intinde pe o suprafata de 20.000 ha, la o altitudine de peste 2.000 m si este situata in partea de sud-vest a judetului Hunedoara, strabatuta de cea mai inalta sosea, din Romania, Transalpina, care ajunge pana la altitudinea de 2.200 m. Totodata, trebuie stiut faptul ca Parcul National Retezat cuprinde o zona cu caracter stiintific, unde este interzisa orice exploatare precum pasunatul, vanatul, pescuitul sau campingul si o a doua zona, care permite pasunatul 2 luni pe an, potrivit site-ului de informare retezat.ro
Detinand peste 30 de lacuri glaciare, care totalizeaza 40% din cele aflate pe teritoriul Romaniei, Parcul National Retezat se poate lauda cu cele 80 de lacuri pe care le adaposteste, dintre care 58 sunt permanente, cele mai importante fiind: Lacul glaciar Zanoaga, aflat la o altitudine de 1.910 m si la o adancime maxima de 29 de metri, unde se inregistreaza si cel mai mare volum de apa, cca 700.000 de metri cubi, Lacul Calcescu, cu o suprafata de 3,02 ha si 9,3 m adancime, Lacul Iezerul Parang, situat la o altitudine de 1.880 m si la 1,72 m adancime si Lacul Bucura, care este cel mai intins lac glaciar din tara, aflat la altitudinea de 2.040 m, cu o suprafata de 8,90 ha, adancimea maxima a apei lacului fiind de 15,5 m, potrivit directbooking.ro.
„Taramul cu ochi albastri” mai este renumit pentru diversitatea florei si faunei, o treime din totalul speciilor de plante existente pe teritoriul Romaniei regasindu-se in aceasta arie protejata, mai exact, din cele peste 3.450 de specii de plante superioare cunoscute in Romania, cca 1.190 isi au radacinile in aceasta rezervatie naturala. In ceea ce priveste bogatia faunei, Parcul National Retezat se mandreste cu cele 55 de specii de mamifere (dintre care 22 sunt ocrotite de lege) si cele 185 de pasari pe care le adaposteste. Astfel, in randul faunei ocrotite se numara capra neagra, marmota, cocosul de munte, vulturul plesuv sur, vulturul plesuv brun, precum si alte specii, potrivit site-ului de informare retezat.ro.
Principalele atractii
Parcul National Retezat cuprinde in teritoriul sau unele dintre cele mai importante monumente, edificii culturale si religioase care confera identitatea poporului roman si atesta, inca o data, bogatia patrimoniului national. Astfel, debutam aceasta lista cu cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa, situata pe teritoriul comunei Sarmizegetusa, unde se regasesc ruinele vechii capitale a Daciei romane, urmata de Cetatea Colt, construita de-a lungul secolului XV de catre familia Cande si posibila amplasare a actiunii romanului „Castelul din Carpati”, de Jules Verne.
Maretia lacaselor religioase este redata de Biserica Densus, construita in stil romanic tarziu, ce detine o valoroasa pictura murala, fiind, totodata, cea mai veche biserica ortodoxa de piatra din lume, in care se mai oficiaza slujbe. Urmatoare pe care o mentionam este Manastirea Prislop, ridicata in secolul al XIV-lea de catre Nicodim de la Tismana, cu ajutorul domnitorului Mircea cel Batran.
De asemenea, la capitolul atractii turistice, se plaseaza si rezervatia de zimbrii Hateg, situata la 3 km de orasul Hateg, care este, de altfel, cea mai cunoscuta rezervatie de zimbri, unde centrul de greutate este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic superior. Trebuie stiut faptul ca dinozaurii pitici din Tara Hategului sunt unici in lume, fiind indelung mediatizati in toata lumea. Totodata, amintim Pestera Muierilor, ce are o lungime totala de 3.600 m, din care se pot vizita aproximativ 1.000 m, despre care se spune ca era locul de refugiu al femeilor si copiilor, atunci cand regiunea era atacata de hoardele barbare sau Pestera Polovragi, unde se spune ca ar fi locuit zeul suprem al geto-dacilor, Zamolxis, potrivit retezat.ro.
Incheiem aceasta lista a celor mai fermecatoare atractii turistice cu un obiectiv important, situat in localitatea Hobita, si anume Casa Memoriala Brancusi, locul in care s-a nascut, marele sculptor si unde a copilarit.
Accesul in Parcul National Retezat este accesibil din doua directii: Depresiunea Hategului, unde se poate ajunge dinspre Deva sau Caransebes, pe DN 68 si Valea Jiului, unde se ajunge dinspre Deva sau dinspre Tg. Jiu, ambele pe DN66, potrivit directbooking.ro.