18.000 de turisti viziteaza anual Parcul National Retezat

0
725
Amenzi pentru tăierile ilegale din Parcul Național Retezat
Amenzi pentru tăierile ilegale din Parcul Național Retezat
18.000 de turisti viziteaza anual Parcul National Retezat
18.000 de turisti viziteaza anual Parcul National Retezat

Aproape 18.000 de turisti viziteaza anual Parcul National Retezat. Aici pot vedea aproape 1.200 de specii de plante, dar si capre negre, cerbi, caprioare, iepuri sau mistret, ursi, lupi si rasi. In 2013, trei noi trasee cu grad de dificultate scazut au fost deschise pentru turisti.

Cu 80 de lacuri si tauri, aproape 1200 de specii de plnate si 185 de specii de pasari, Parcul National Retezat este o adevarata comoara a Romaniei. Un loc in care turistii merg pentru a scapa de stresul cotidina si a-si regasi echilibrul.

Situat in Masivul Retezat, din Carpatii Meridionali, Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de peste 38.000 de hectare. Masivul Retezat se inalta intre depresiunile Hateg si Petrosani, fiind format din Retezatul Mare, bogat in roci cristaline, si partea sudica, Retezatul Mic, cu o structura calcaroasa. Cele doua parti ale masivului se unesc in zona lacului Bucura, cel mai intins lac glaciar din Romania, scrie Agerpres.

Parcul National Retezat a fost infiintat in anul 1935, iar din anul 1979 a obtinut statutul de Rezervatie a Biosferei. Pe teritoriul sau se pot intalni 20 de varfuri cu inaltimea de peste 2.000 de metri, cele mai cunoscute fiind Peleaga (2.509 m), Papusa (2.508 m), Retezat (2.482 m), Varful Mare (2.463 m) si Judele (2.334 m).

Cele 1.190 de specii de plante care traiesc aici reprezinta o treime din speciile de plante din Romania. Tot aici cresc 90 de specii de plante endemice, care nu mai pot fi vazute nicaieri in lume. De asemenea, in Retezat pot fi vazute inca capre negre, cerbi, caprioare, iepuri sau mistret, dar si ursi, lupi si rasi.

Cel mai adanc lac din Retezat este insa Zanoaga. Situat la o altitudine de 2.010 metri, in caldarea glaciara a Judelui, acesta are o adancime de 29 de metri.

Anual, aproape 18.000 de turisti viziteaza Parcul National Retezat. Accesul se face in baza unui bilet de intrare care costa 10 lei de persoana si este valabil timp de o saptamani, indiferent de numarul de intrari.

Biletele pot fi achizitionare de la Centru de vizitare Nucsoara, Gura Apei, Carnic, Cabana Pietrele, dar si la alte intrari marcate in parc.

Incepand cu anul 2013 patru noi trasee ii ajuta pe turisti sa strabata descopere cele mai frumoase zone. Acestea au un grad de dificultate scazut, se pot parcurge in cateva ore, fiind pregatite si marcate de catre membrii formatiilor Salvamont din judetul Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.