Sase hectare de padure de conifere facute scrum in Retezat

Ampla operatiune de stingere a unui incendiu care a mistuit sase hectare de padure de conifere, in masivul Retezat, pe raza comunei Pui. Zeci de pompieri, lucratori silvici si jandarmi, precum si un elicopter al Unitatii Speciale de Aviatie Cluj incearca sa stinga flacarile.

Incendiul a izbucnit in cursul zilei de miercuri, si a cuprins o suprafata de aproximativ un hectar de litiera de padure si coronament din masivul Retezat, de pe raza comunei Pui. „Suprafata arsa este de aproximativ sase hectare de padure, in acest moment zona activa fiind de aproximativ un hectar.

In actiunea de stingere sunt implicati 40 de pompieri, 4 jandarmi si 15 lucratori silvici care au facut eforturi deosebite pentru limitarea propagarii arderii, in cursul zilei de miercuri si in noaptea de miercuri spre joi. Echipele de interventie actioneaza in conditii dificile: teren accidentat si in panta, vant puternic care isi schimba constant directia si lipsa surselor de apa”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, maior Anemona Doda.

Risc de extindere a focului in Parcul National Retezat

Data fiind situatia din teren, pompierii huendoreni au cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operatiuni de stingere a incendiilor, deoarece in zona afectata de ardere exista o suprafata mare de fond forestier de rasinoase, care este pusa in pericol. In plus, pe fondul conditiilor meteorologice de seceta si lipsa precipitatiilor, exista riscul extinderii incendiului pana la arealul Parcului National Retezat.

Unitatea Speciala de Aviatie Cluj a trimis in sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter MI-17, deservit de doi piloti si un tehnic de bord, dotat cu doua motoare care dezvolta fiecare 2400 cai putere si zboara cu o viteza maxima de 250 de kilometri pe ora, la un plafon maxim de 5.500 de metri. Aeronava este utilizata atat pentru misiuni de cautare-salvare si evacuare, cat si pentru stingerea incendiilor, in acest caz elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acrosat „Bambi-Bucket”, care poate dispersa un volum de 3.000 de litri de apa. Astfel, de ieri, de la ora 13:00, operatiunile desfasurate terestru sunt sprijinite si de elicopterul care disperseaza apa deasupra zonei in care se manifesta arderea. Alimentarea cu apa se realizeaza dintr-un lac, situat la aproximativ 19 kilometri distanta fata de incendiu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente