Valul de canicula care a lovit Romania de mai multe saptamani aduce cu el si efecte secundare. Un nou tip de tantar, extrem de periculos din perspectiva bolilor transmise, a ajuns in Romania.
Tantarul-tigru a ajuns la granita Romaniei, venind dinspre zona de sud-est si patrunderea pe teritoriul tarii este inevitabila, spun specialistii citati de Realitatea TV.
Schimbarile climatice modifica arealul de dezvoltare a insectelor. Este si cazul tantarului-tigru, care este purtator al unor boli tropicale extrem de periculoase.
„Au fost depistate cazuri izolate de tantari-tigru mai ales in depozitele de anvelope uzate. Este cea mai sigura metoda de transport pentru aceasta specie de tantari. tantarul-tigru va ajunge in curand si la noi, nu putem scapa. Lipsa ploilor ajuta totusi la limitarea invaziei”, a declarat pentru Realitatea TV biologul Constantin Radutu.
O specie de tantar, numita Aedes albopictus sau „Asiatic Tiger”, purtatorul meningitei West Nile, dar si al altor boli transmisibile la om, a ajuns in Europa si s-ar putea stabili in Romania.
Tantarul-tigru poate fi purtatorul a peste 20 de virusuri, dintre care 7 sunt periculoase pentru om. intre acestia sapte se numara si virusul Chikungunya si virusul Denga, care provoaca febra Denga, boala infectioasa declansata de diferite virusuri din grupa arbovirusurilor.
Denga este transmisa omului prin intepatura de tantar. Aceasta este o boala endemica, survenind in epidemii in numeroase regiuni calde ale globului in principal (Asia de Sud-Est, Pacific, Africa, America Centrala si de Sud, Caraibe).
Pe de alta parte, specialistii epidemiologi romani sunt de parere ca indiferent daca tantarii vor incerca sa supravietuiasca in aceasta parte a Europei, acestia nu vor rezista pe termen lung, din cauza schimbarilor climatice din urmatorii ani. Asadar, desi Aedes albopictus s-ar putea stabili pentru un an in Romania, specia de insecte purtatoare de virusi ar muri in doi-trei ani.