Pana in 2015, gheata arctica se va topi de tot pe timpul verii

Pana in 2015, gheata arctica se va topi de tot pe timpul verii

Pierderea accelerata a calotei glaciare din Marea Arctica are un efect echivalent cu dublarea emisiilor de gaze cu efect de sera, avertizeaza expertii in domeniu. Gheata reflecta lumina soarelui, dar pe masura ce dispare, energia este absorbita de apa care o inlocuieste. Astfel, topirea ghetii „contribuie“ la incalzirea globala cu echivalentul cantitatii de dioxid de carbon emis de om in 20 ani, a declarat profesorul Peter Wadhams, potrivit BBC.

Wadhams, care este profesor de fizica a oceanului la Universitatea Cambridge, avertizeaza ca gheata arctica se indreapta cu pasi repezi catre disparitie.

„volumul de gheata in timpul verii este numai un sfert din cat era in urma cu 30 ani, iar acesta este doar preludiul acestui colaps final“, a declarat Wadhams.

„Apa in exces creata de gheata care se retrage permite generarea unor valuri mai mari de catre furtuni, care, la randul lor, matura gheata care mai ramane“, a explicat profesorul de la Universitatea Cambridge.

Wadhams estimeaza ca patura de gheata arctica pe timpul verii va disparea complet pana in 2015, desi alti experti considera ca acest lucru nu se va intampla pana in 2030.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente