Pamantul se ingrasa: Incalzirea globala determina marirea circumferintei

0
483
"Falimentul ecologic" al Pământului
Pamantul se ingrasa: Incalzirea globala determina marirea circumferintei

Pamantul se „ingrasa” la Ecuator si singurul vinovat este fenomenul de incalzire globala. Topirea ghetii in Antarctica si Groenlanda mareste volumul oceanelor si acest surplus de apa este impins spre Ecuator, marind circumferinta Pamantului, potrivit oamenilor de stiinta.

Pamantul „a slabit” in timpul erei glaciare, care s-a terminat acum aproximativ 20.000 de ani.

In timpul acestei perioade geologice, in care s-a redus temperatura suprafatei Pamantului si a atmosferei, greutatea ghetii a fost atat de mare incat a deformat crusta si mantia Pamantului, dandu-i aspectul de sfera turtita la poli.

Pamantul nu este o sfera perfecta, polii fiind mult mai aproape de centru decat Ecuatorul.

S-ar putea crede ca efectele de dupa fiecare era glaciara ar face Pamantul sa arate din ce in ce mai mult ca o sfera perfecta.

Insa, potrivit National Geographic, umflatura de la Ecuator se micsoreaza cu mai putin de un milimetru in fiecare an, iar masuratorile satelitului Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) sugereaza ca acest efect este de fapt inveres, informeaza Daily Mail.

„Exista ceva care compenseaza micsorarea circumferintei Pamantului”, spune John Wahr, geofizician la Universitatea din Colorado.

Rata topirii gheturilor de la Polul Sud si Polul Nord – care totalizeaza 382 de miliarde de tone intr-un an – contracareaza efectul de „slabire” a Pamantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.