Ghetarii de la Polul Nord se topesc, iar media temperaturilor de vara inregistrate in Arcticul Canadian este cea mai mare din ultimii 44.000 de ani. Este ceea ce au calculat oamenii de stiinta de la Universitatea din Colorado intr-un studiu publicat in revista Geophysical Researcher Letters.
“Incalzirea Arcticii este fara precedent”, a spus Gifford Miller, seful echipei de cercetare: “Studiul pe care l-am facut arata ca incalzirea a depasit toate valorile inregistrate vreodata, iar cauza este cresterea de gaz in atmosfera”. Acesta este primul studiu care arata ca temperaturile maxime in zona arctica depasesc in prezent “varfurile” de caldura de la inceputul Holocenului, actuala era geologica care a inceput acum 11.700 de ani.
In timpul acestor “varfuri”, radiatiile solare erau cu noua la suta mai mari decat in prezent, conform estimarilor cercetatorilor americani. Miller si colegii sai au masurat “febra” ghetarilor din Oceanul Arctic, observand bulele de gaz prinse in nucleele calotelor, care permit reconstruirea temperaturilor si precipitatiilor din trecut. Oamenii de stiinta au combinat aceste date cu datarea efectuata cu radiocarbon pe smocuri de muschi gasite dupa topirea ghetii in Insula Baffin. Analiza a aratat ca aceste plante au fost prinse in gheata de cel putin 44.000 de ani, poate chiar 120.000 de ani.
Examinarea acestor analize indica faptul ca temperaturile din regiune nu au mai fost niciodata atat de “fierbinti” de atunci. Arctica se incalzeste de aproximativ un secol, dar procesul real a inceput in anii 70, a declarat Miller: “Si chiar in ultimii 20 de ani – conform cercetarilor – semnalele incalzirii au devenit in mod serios alarmante.”