Topirea calotei glaciare a adus mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Topirea calotei glaciare va aduce mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene
Topirea calotei glaciare va aduce mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene
Topirea calotei glaciare va aduce mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Un nou studiu ofera o explicatie pentru verile deosebit de ploioase cu care s-a confruntat Marea Britanie si nord-vestul Europei intre 2007 si 2012. Studiul a constatat ca topirea calotei glaciare influenteaza curentii de aer de mare altitudine, rezultatul fiind cresterea cantitatii de precipitatii pe timpul verii in nord-vestul Europei.

Dr. James Screen de la Universitatea din Exeter a utilizat un model matematic pentru a investiga modul in care reducerea dramatica a suprafetei de gheata din Oceanul Arctic influenteaza climatul european de vara. El a descoperit ca distributia precipitatiilor prezise de modelul matematic se aseamana mult cu distributia precipitatiilor din verile recente.

Rezultatele acestui model matematic sugereaza ca topirea ghetii arctice produce o schimbare in pozitia curentior de aer de mare altitudine si acest lucru ar putea fi o explicatie a recentelor veri ploioase pe care le-am vazut.” spune autorul studiului

Studiul sugereaza ca topirea calotei glaciare nu are numai un efect asupra mediului inconjurator si a faunei salbatice din regiunea arctica, ci are consecinte care vor fi simtite si de persoanele care traiesc in Europa si in restul lumii.

„Jet stream”-ul e un curent de aer la mare altitudine, cu viteze ce pot depasi 200 km/ora. In mod normal, in timpul verii, „Jet stream”-ul se afla intre Scotia si Islanda. Atunci cand „Jet stream”-ul se muta mai la sud, in timpul verii, acesta intensifica vremea ploioasa in Marea Britanie si nord-vestul Europei, provocand pagube pentru turism si agricultura .

Modelul sugereaza ca, in timp ce ploile de vara se vor inmulti in nord-vestul Europei, regiunile mediteraneene vor primi mai putine precipitatii. Efectele nu se limiteaza doar la Europa, vremea din America de Nord ar putea fi, de asemenea, influentata.

Media anuala a intinderii de gheata din Oceanul Arctic este in prezent in declin, ajungand sa scada cu aproximativ o jumatate de milion de kilometri patrati in ultimii zece ani – o suprafata de doua ori mai mare decat cea a Marii Britanii.

Alte studii au sugerat ca recenta incalzirea a partii de nord a Oceanului Atlantic ar putea fi, de asemenea, responsabila pentru o crestere a precipitatiilor pe timp de vara din nord-vestul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *