Eveniment: Comemorarea victimelor accidentului minier de la Certej (1971)

  0
  428
  Eveniment: Comemorarea victimelor accidentului minier cu cianuri de la Certej (1971)
  Eveniment: Comemorarea victimelor accidentului minier cu cianuri de la Certej (1971)
  Eveniment: Comemorarea victimelor accidentului minier cu cianuri de la Certej (1971)

  Astazi, 30 octombrie, se implinesc 42 de ani de la producerea accidentului minier de la Certej ce a dus la moartea a 89 de persoane din localitatea hunedoreana Certeju de Sus.

  Duminica, 27 octombrie, Deva a comemorat victimele accidentului minier de la Certej. In solidaritate cu actiunea din Deva, campania Certej fara Cianura va invita sa comemorati impreuna in cat mai multe orase ale lumii tragedia de la Certej. Oriunde te-ai afla, aprinde lumina pentru Certej! Pune lumina la fereastra ca sa stim ca suntem impreuna! Posteaza apoi fotografiile tale cu tag-ul #aprindelumina #rosiamontana #certej #unitisalvam

  Pe 30 octombrie 1971 la ora 4:55 digul de la exploatarea Certeju de Sus s-a rupt. Un val acid de steril de 300.000 mc s-a revarsat din iazul de decantare si a inghitit sase blocuri de locuinte, un camin cu 30 de camere si 4 locuinte individuale, ucigand 89 de oameni in doar 15 minute. Cea mai mare tragedie pe timp de pace din anii 70 a fost minimizata de comunisti pentru a nu fi declarata zi de doliu national. Nimeni nu a fost niciodata condamnat.

  In 2012 Agentia Regionala pentru protectia mediului a eliberat acordul de mediu pentru un proiect de minerit la Certej (la doar 10 km de Deva). Acest acord este astazi subiectul unui proces ce se judeca de catre Tribunalul Bucuresti, proces initiat chiar de Ministerul Mediului, parati fiind chiar cei de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara si Deva Gold S.A.

  La 42 de ani dupa catastrofa, iesim in strada pentru a comemora victimele tragediei uitate a Romaniei. Oriunde ai fi pe 30 octombrie, aprinde lumina pentru Certej. In Bucuresti ne vedem in fata Ministerului Mediului.

  Ora 04:55 – in fata Ministerului Mediului se va depune prima lumanare si niste flori.

  Depunerea de flori si lumanari continua pe tot parcursul zilei in fata Ministerului, punctul culminant fiind ora 17:00: asteptam apusul soarelui, timp in care scriem „CERTEJ” din lumanari si punem in scena un mic moment artistic.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.