In absenta unei strategii globale, circa 20 milioane de tone de gunoi din plastic ajung in ocean in fiecare an

Un raport a UCLA solicita politici globale de combatere a poluarii oceanelor cu deseuri din material plastic
Un raport a UCLA solicita politici globale de combatere a poluarii oceanelor cu deseuri din material plastic

Poluarea cu deseuri din material plastic este una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta mediile marine din intreaga lume. Cu toate acestea, in absenta unei strategii globale coordonate, circa 20 milioane de tone de gunoi din plastic ajung in ocean in fiecare an.

Un raport recent al Universitatii din California (UCLA) care analizeaza sursele si impactul deseurilor marine din plastic, recomanda politici interne si internationale pentru a aborda aceasta problema in crestere – o abordare multilaterala care tinteste protejarea faunei oceanelor, a apelor de coasta si a sanatatii umane.

Deseurile marine din plastic au o gama larga de efecte negative asupra mediului si a economiei, de la moartea faunei din oceane si a recifurilor de corali, deteriorarea navelor maritime, pana la  pierderea veniturilor din turism si pescuit.

„Deseurile din plastic reprezinta o amenintare tot mai mare la adresa mediului la nivel mondial, care impune costuri economice majore”, a declarat co-autorul raportului, Mark Gold

Poluarea oceanelor cu deseuri din materiale plastice se raspandeste incet, incet spre fiecare colt al oceanelor lumii, de la insule indepartate pana la fundul oceanului. Masurile voluntare nu impiedica efectele devastatoare la nivel mondial pentru viata marina, economia si sanatatea publica.

Raportul identifica primele 10 actiuni de prevenire a poluarii cu plastic a oceanelor. Acestea includ un nou tratat international cu mecanisme de monitorizare si de aplicare puternice, actiuni de reglementare locale si nationale cum ar fi interzicerea unora dintre cele mai frecvente si daunatoare tipuri de deseuri din plastic; programe extinse de responsabilitate sociala a companiilor si crearea unui program de certificare pentru produsele din plastic in functie de cat de prietenoase sunt cu mediul.

Particulele care se descompun si se disperseaza din deseurile de plastic au o gama larga de efecte negative asupra mediului, sanatatii publice si consecintele economice cu potential de distrugere a resurselor naturale si de perturbare a lantului alimentar .

Autorii raportului spera intr-o colaborare internationala pentru a putea reduce cantitatea de plastic care ajunge in oceane si care va pune bazele pentru o cooperare mai larga asupra altor aspecte importante care afecteaza starea de sanatate a oceanelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *