Se topeste gheata, se elibereaza toxinele!

Se topeste gheata, se elibereaza toxinele!

Schimbarile climatice au efecte dintre cele mai neprevazute pentru omenire. Fenomenul topirii ghetii din Arctica este deja unul ingrijorator, intrucat se desfasoara cu o rapiditate neprevazuta.

Ultimul studiu in domeniul incalzirii globale releva faptul ca incalzirea din zona arctica poate avea consecinte nefaste, intrucat topirea ghetii elibereaza chimicale toxice interzise. Potrivit cercetatorilor, aceste toxine au fost captate in apa rece sau in gheata, iar o data ce temperaturile cresc, acestea sunt eliberate si transportate de ape.

Cantitatea toxinelor din regiunea polara nu este inca cunoscuta, insa cercetatorii ne avertizeaza ca eliberarea lor ar putea submina eforturile globale de reducere a expunerii oamenilor si mediului la poluanti. Printre amenintari se numara pesticidele, lindenul si clordanul, o serie de fungicide si alte chimicale industriale, poluanti interzisi conform “Conventiei de la Stockholm cu privire la apararea sanatatii umane si a mediului de poluantii organici persistenti” din 2004.

Consecintele raspandirii acestor poluanti pot fi nefaste, avand in vedere ca acestia au capacitatea de a provoca malformatii congenitale sau chiar cancer. Procesul de degradare al acestora este destul de indelungat, ceea ce inseamna ca pot fi transportati de ape pe distante foarte lungi, lucru ce sporeste ingrijorarea cercetatorilor.

Captarea poluantilor in apa rece si in gheata a fost posibila ca urmare a temperaturilor foarte scazute inregistrate in regiunea polara in ultimele decenii. Potrivit oamenilor de stiinta, o data cu incalzirea globala, sansa ca aceste toxine sa fie mobilizate este foarte mare. Daca temperaturile continua sa creasca in ritm accelerat, cercetatorii ne previn asupra efectelor pe care eliberarea rapida a poluantilor le poate avea asupra animalelor, mediului si intregii umanitati.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente